Obligatiemarkten herstellen zich maar moeizaam van Trump-shock





De onverwachte verkiezing van Donald Trump heeft aanleiding gegeven tot heel wat beweging op de financiële markten. Met name op de obligatiemarkten was het koekenbak. Bijna anderhalf miljard dollar aan uitstaande obligaties met een negatief rendement draaide van de min weer in de plus. Wat natuurlijk niet belet dat er nog heel wat obligaties een negatief rendement opleveren. Voor het eerst sinds lang is de trend wat betreft de obligatierendementen echter opnieuw stijgend.

De obligatiemarkten herstellen zich overigens maar moeizaam van de Trump-shock, links en rechts zijn er alarmbelletjes gaan rinkelen. Een rapport dat enkele maanden geleden verscheen, waarschuwde dat een stijging van de rente met 1% kan leiden tot een verlies van 4000 miljard dollar op de obligatiemarkten. Nogal wat marktpartijen proberen daarom te maken dat ze weg zijn nu er nog kans is om dat te doen op winstgevende posities. En dus is er verkoopdruk opgedoken.

Vooral de Amerikaanse staatsobligaties of Treasuries krijgen met toenemende verkoopdruk af te rekenen. Saoedi-Arabië en China dumpten in de voorbije dagen op relatief grote schaal Amerikaans staatspapier. Het zou gaan om een totaal bedrag van 375 miljard dollar, volgens insiders een recordniveau. Trump of geen Trump, de grote institutionele beleggers nemen het zekere voor het onzekere en verkopen hun Treasuries.

Het effect van de Trump-shock lijkt nog niet te zijn uitgewerkt. Veel analisten vrezen dat er een nieuwe verkoopgolf kan losbarsten zodra Donald Trump de deur van het Witte Huis binnengaat. Onderhuids leeft zelfs de vrees dat de inauguratie van de nieuwe president bovendien ook een economische schokgolf zal veroorzaken. Die zou wel eens het financieel systeem op de grondvesten kunnen doen daveren.

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.