Angela Merkel zal Europa niet kunnen redden


Heel wat economen zijn van mening dat Europa een project is dat niet meer te redden valt. De verschillende lidstaten van de eurozone hebben er een potje van gebakken, met als gevolg dat de euro meer dan ooit gedoemd lijkt om te verdwijnen. De crisissfeer rond het Europees project is wat gemilderd, maar dat belet niet dat de teleurgang nu in een versneld tempo kan plaatsvinden. De tijdbom onder Europa tikt namelijk genadeloos verder.

Correspondente Alison Smale van de New York Times maakte een lijstje op van alle heikele punten die er nog op de weg van de Europese leiders liggen en dat zijn er heel wat. Zowat alle landen worden geconfronteerd met de opkomst van het populisme, een evolutie die door de komst van Donald Trump in het Witte Huis waarschijnlijk nog aan snelheid zal winnen. De verkiezingen van volgend jaar kunnen in dat verband van doorslaggevend belang zijn.

Daarnaast is er een schrijnend gebrek aan politieke zwaargewichten in de arena, ondanks het krachtige ‘wir schaffen das’ wat Frau Merkel in Duitsland ten gehore gaf. Angela Merkel alleen zal Europa echter niet kunnen redden, want de problemen zijn veel te groot. Ze heeft bovendien af te rekenen gekregen met zowel het Brexit-effect als met de figuur van Trump als nieuwe Amerikaanse president. De kans bestaat dat ze afgerekend zal worden op haar vluchtelingenpolitiek.

En dan is er nog Griekenland, waarschijnlijk het heetste hangijzer van allemaal in Europa. De populariteit van de linkse premier Alexis Tsipras en zijn Syriza-partij is in snel tempo gedaald en mogelijk zijn er volgend jaar vervroegde verkiezingen in het land. De kans is klein dat de traditionele partijen die zullen winnen, op de achtergrond wacht de extreem-rechtse partij Gouden Dageraard rustig haar kans af. Het Europese kookvat is snel aan temperatuur aan het winnen, op een bepaald zal het kookpunt bereikt worden en dan mogen we ons voorbereiden op een megacrisis.

Waarom goud kopen






Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.