Niet alleen Italië bevindt zich in de gevarenzone, ook Portugezen krijgen het warm

Zondag is het zo ver, de Italianen spreken zich dan in een referendum uit over een aantal wijzigingen in de grondwet. Dat referendum heeft echter een bredere betekenis gekregen omdat premier Matteo Renzi er zijn persoonlijk lot aan verbonden heeft. Anders uitgedrukt: wanneer de Italianen ‘neen’ zeggen, stapt hij het af. Tenminste dat heeft hij al een aantal keren gezegd. Vraag is of hij inderdaad ook de daad bij het woord zal voeren.

Want inmiddels wordt volop druk uitgeoefend op Renzi om te blijven, ongeacht de uitslag van het referendum. De zaak is zo ver op de spits gedreven dat Europees boegbeeld Jean-Claude Juncker himself eerder deze week verklaarde dat landen beter geen referenda organiseren, kwestie van niet met vervelende uitslagen geconfronteerd te worden. Dat is natuurlijk de wereld op de kop zetten, want op die manier wordt de man in de straat monddood gemaakt. 

De Italianen kunnen echter niet meer terug, zondagavond of maandag weten we of ze al dan niet ‘foert’ zeggen tegen Renzi en de op Europa gefocuste politiek waar hij voor staat. Want een negatieve uitslag zou de kat wel eens de Europese koord op kunnen jagen. Met een volgende versie van de Europa-crisis tot gevolg. Bovendien is er meer stront aan de knikker. Niet alleen Italië bevindt zich in de gevarenzone, ook Portugezen krijgen het warm.
Het is een beetje ondergesneeuwd geraakt door al het andere nieuws, maar in Portugal is de grote baas van Caixa Geral de Depositos het afgestapt, samen met 6 andere bestuursleden van deze grootste Portugese bank. Caixa zou vers geld nodig hebben, evenals trouwens collega Novo Banco. Een Portugese bankencrisis zou samen met een Italiaans ‘neen’ voldoende brandstof kunnen geven voor een zware crisis in en rond Europa. Het kan in de komende dagen dus nog erg spannend worden.



Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.