Situatie in India evolueert van kwaad naar erger




Wie had gedacht dat met de negatieve rentevoeten de waanzin van de overheden een plafond had bereikt, moet dringend zijn mening herzien. De situatie in India bewijst dat het altijd nog erger kan. De regering Modi zal zich ongetwijfeld al de haren uit het hoofd rukken van spijt over de getroffen maatregelen in verband met het uit omloop halen van het cash geld. De biljetten van 500 en 1000 roepies waren de kop van jut.

De situatie in India evolueert van kwaad naar erger, in die zin dat cash geld de afgelopen weken steeds zeldzamer is geworden. De bedoeling van Modi was om de strijd tegen het zwart geld in een hogere versnelling te brengen, maar het ziet er naar uit dat hij zichzelf finaal in de voet heeft geschoten. De economische gevolgen van het intrekken van de grote bankbiljetten zijn ronduit dramatisch te noemen.

Momenteel zou ongeveer 65% van de geldautomaten niet meer werken, wat betekent dat een massa Indiërs zonder cash geld zit. In een land waar veel handel nog op straat gebeurt, is dat een ongekende situatie. Goldman Sachs waarschuwde afgelopen vrijdag dat op verschillend plaatsen al wordt overgestapt op ruilhandel. Het spreekt voor zichzelf dat een terugkeer naar het Barter Systeem alles behalve als een stap vooruit moet worden beschouwd.

De eerste gevolgen van inmiddels al bekend: een scherpe terugval van de inkomsten uit belastingen, grote discounts die worden aangeboden bij de aankoop van luxe wagens enzovoort. Het Indiase experiment is er eentje dat in de rest van de wereld met grote aandacht wordt gevolgd, want verscheidene andere landen lopen ook met gelijkaardige plannen rond. Het ziet er naar uit dat Modi de strijd tegen cash geld in een hogere versnelling heeft gebracht. Maar we kunnen u helaas niet garanderen dat die strijd goed zal aflopen!


Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.