Aan gevaren geen gebrek: 2017 kan een gevaarlijk jaar worden



De eerste weken van 2017 hebben nog niets speciaals te zien gegeven, waarbij we misschien uitzondering moeten maken voor de vrije val van de Turkse lira. Maar weinigen schijnen te beseffen welke gevaren er zijn verbonden aan een instabiel land aan de grens met Europa. Terwijl dat land eveneens een belangrijke rol heef te vervullen in het Europees vluchtingenverhaal. Niemand durft te voorspellen welke richting Turkije zal inslaan.

Maar er is natuurlijk veel meer dan alleen maar Turkije. Jan Hatzius, chef economie bij Goldman Sachs, vreest vooral voor protectionisme. Donald Trump zal een ‘Amerika eerst’ politiek voeren en dat moet onvermijdelijk kwaad bloed in de rest van de wereld zetten. Ook de gevaren verbonden aan protectionisme worden onderschat, ze kunnen uiteindelijk serieuze schade toebrengen aan de economie.

Europa is anderzijds ook niet veilig thuis. In Zuid-Europa worden de broodnodige hervormingen steeds opnieuw op de lange baan geschoven. Er gebeurt met andere woorden niets, terwijl vooral een aantal landen uit het zuiden van het continent dringend behoefte hebben aan een veel flexibelere arbeidsmarkt. Of op dat front dit jaar beweging zal komen, moet nog afgewacht worden.

En dan is er nog altijd China. Dit land zal weliswaar een snelle economische groei kennen, maar die groei zal een hoge prijs hebben. De schuldenberg is namelijk fors opgelopen en daar kan het op een bepaald moment helemaal fout gaan lopen. De signalen uit China zullen in de loop van dit jaar grondig geanalyseerd worden. Hatzius vraagt zich af of Beijing zal slagen om op het juiste pad te blijven. Gebeurt dit niet, dan kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn.

Waarom fysiek goud en zilver kopen
Waar goud kopen
Wanneer goud kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.