Bewezen goudreserves zijn sinds 2011 fors gedaald




Op de goudmarkt spelen, zoals op andere markten, de wetten van vraag en aanbod. Dat zou alleszins zo moeten zijn. We hebben in de afgelopen jaren echter met eigen ogen kunnen vaststellen dat er af en toe vreemde dingen gebeuren rond het goud. De geruchten over manipulatie van de goudprijs zijn inmiddels zo sterk geworden dat eigenlijk niemand er nog aan twijfelt dat er ‘iets’ aan de hand is met het gele metaal.

Over die manipulatie zullen we het een andere keer nog eens hebben, maar laten we vandaag eens kijken naar de fundamentele situatie op de goudmarkt. En dan stellen we vast dat de balans tussen vraag en aanbod steeds meer doorhelt in de richting van de vraag. Die dreigt namelijk groter te worden dan het aanbod. Mark Bristow, CEO van Randgold Resources Ltd., stelt onomwonden dat de bedrijven uit de sector te lui zijn geweest wat het opsporen van nieuwe voorraden betreft.

Dat is natuurlijk een boude uitspraak, die we dan ook meteen willen nuanceren. Eigenlijk hebben Bristow en zijn collega’s in snel tempo het geweer van schouder moeten veranderen toen de goudprijs een flinke correctie beleefde. Veel geplande investeringen in goudproductie zouden aan lagere prijzen namelijk niet rendabel meer zijn geweest. Gold Fields CEO Nick Holland treedt zijn college bij aan de hand van de recent gepubliceerde cijfers over de evolutie van de reserves aan goud in de grond.

De bewezen goudreserves bij de mijnbouwgroepen zijn sinds 2011 fors gedaald, volgens Holland zou er zelfs spraken zijn een daling met 40%. Bloomberg Intelligence is van mening dat geen van de grote spelers op de markt in staat zal zijn om de productie op korte of op middellange termijn te verhogen. Dat verklaart meteen een goede fusies en overnames die in de sector op til zijn (Acacia Mining Plc en Endeavour Mining Corp, Sibanye Gold Ltd en Stillwater Mining Co). Maar deze zullen niet in staat zijn om de terugval in productie te stijgen. En dus kan op fundamentele gronden de goudprijs alleen maar stijgen.

Wanneer goud kopen
Waarom goud kopen
Waarom zilver kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.