Greenspan zegt Trump de wacht aan: zonder de goudstandaard lukt het niet




Hij is inmiddels al stokoud (of lijkt toch alleszins op een oud mannetje), maar volgt de gang van zaken op de financiële markten nog steeds op de voet. We hebben het dan uiteraard over Alan Greenspan, de voormalige gouverneur van de Amerikaanse centrale bank. Dat hij geen goed woord over heeft voor de monetaire politiek van Janet Yellen, de huidige topvrouw van de FED, wisten we al langer.

Maar ook over het beleid van Donald Trump als president van de Verenigde Staten heeft Greenspan een uitgesproken mening. Hij gelooft nooit van zijn leven dat Trump zijn doel zal bereiken. De president heeft beloofd om via een extra krachtinspanning van 1000 of zelfs 1600 miljard dollar de Amerikaanse economie een krachtige zuurstofinjectie te geven. De maatregel kadert in het ‘America First’ programma van de president.

Maar Greenspan zegt Trump de wacht aan: zonder de goudstandaard lukt het niet. In een interview met de World Gold Council legde hij uit dat het ontbreken van een goudstandaard de plannen van de president zal komen doorkruisen. Want deze wil de economie stimuleren door nog meer geld te lenen, waardoor de schuldenberg die de VS met zich meeslepen door het plafond zal vliegen. Met onvermijdelijk uiteindelijk inflatie als resultaat.

Greenspan brak dan ook opnieuw een lans voor het herstellen van de goudstandaard, in welke vorm dan ook. In een dergelijk systeem zou Trump gewoonweg in de onmogelijkheid verkeren om met uit de lucht geplukt geld de economische groei te stimuleren. Maar hoe dan ook zal het goud de winnaar worden van de huidige situatie. Als Trump zijn zin krijgt, dreigt de inflatie de goudprijs door het dak te jagen. En uiteraard zal iedereen op de goudmarkt zich ook in de handen mogen wrijven wanneer er noodgedwongen opnieuw een goudstandaard wordt geïnstalleerd in een inflatoire omgeving.

Wanneer goud kopen
Waarom goud kopen
Waarom zilver kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.