Waarom Donald Trump de doorslaggevende factor op de goudmarkt kan worden




2017 zou wel eens het jaar van de edelmetalen kunnen worden. De goudprijs ligt opnieuw goed op koers en niets lijkt een verder stijging in de weg te staan. Nochtans zijn er een aantal factoren die een remmend effect kunnen uitvoeren. Zo zijn de verhandelde goudvolumes in Shanghai dit jaar ongeveer 17% lager. Maar dat mag de pret niet drukken, want de premies die moeten betaald worden bij de aanschaf van goudbaren blijven onveranderd hoog.

Enkele analisten hebben een aparte visie op de goudmarkt ontwikkeld. Dat geldt onder andere voor de goudspecialist van RBC Capital Markets. Christopher Louney (dat is de man in kwestie) gelooft voor dit jaar in een gemiddeld hogere goudprijs, maar de opwaartse beweging bij het goud zal waarschijnlijk via een zig-zag beweging gebeuren. Hij spreekt in dat verband van een “Trumped Up, Trickle Down” trend voor 2017 en dat verdient wel een woordje uitleg. Zelfs wie perfect Engels spreekt, zal die uitdrukking waarschijnlijk niet meteen begrepen hebben.

Het eerste deel van de uitdrukking, Trumped up, is bullish. Het geeft aan dat de komst van Donald Trump naar het Witte Huis voor heel wat onzekerheid heeft gezorgd. Die onzekerheid ligt aan de basis van de opwaartse druk op de goudprijs, want tot nader order houden de financiële markten nog altijd niet van onzekerheid. Louney spreekt in dat verband van externe onzekerheid.

Daar stopt het verhaal dus niet, want er is ook sprake van ‘Trickle down’ en daarmee wordt bedoeld dat er ook factoren zijn die een remmend effect op de goudprijs kunnen uitoefenen. We denken daarbij bijvoorbeeld aan de rente in de VS die verder kan stijgen en die de dollar een handje zal toesteken richting hogere koersen. Een duurdere dollar staat echter een stijging van de goudprijs tenminste tijdelijk in de weg. Maar Louney maakt zich weinig zorgen, bekeken over een langere periode is de goudprijs gedoemd om flink te stijgen. Met inderdaad Donald Trump alleszins dit jaar als katalysator.

Waarom fysiek goud & zilver kopen
Collectie munten
Terugkeer Goudstandaard

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.