Omvallende pensioenfondsen VS kunnen startschot volgende crisis geven




Er stinkt iets naar rotte vis in pensioenland. Met deze vrije interpretatie van een tekst van William Shakespeare willen we de aandacht vestigen op een levensgroot probleem waar de wereld mee wordt geconfronteerd. Ondanks de gedane beloftes zullen onze overheden nooit ofte nooit aan hun pensioenverplichtingen kunnen voldoen. De reden daarvoor is heel eenvoudig: het geld om de pensioenen uit te betalen is niet beschikbaar.

Jeff Reeves, de bekende columnist van Marketwatch, waarschuwt dat tekorten bij de pensioenfondsen miljoenen Amerikanen een zwarte oude dag zullen bezorgen. Hij verwijt de regering in Washington de pensioenproblemen jarenlang te hebben verwaarloosd. Alles zou wel goed komen, zo stelde de Amerikaanse regering, het was alleen nog even wachten tot de economische groei in een hogere versnelling zou komen.

Ook Donald Trump heeft zijn verkiezingsshow overgoten met een optimistische saus. Hij rekent op een economische groei met 3%, terwijl de meeste economen er van uitgaan dat het Amerikaans BBP in het beste geval met 1,80% zal groeien. Bovendien is het al van 2009 geleden dat de VS nog eens een economische recessie hebben beleefd. De volgende recessie zou wel eens dichterbij kunnen zijn dan algemeen wordt aangenomen, want statistisch gezien duikt zo’n recessie gemiddeld eens om de 6 jaar op.

En dan kunnen de poppen aan het dansen gaan, in die zin dat nog meer pensioenfondsen kunnen beginnen te wankelen. In dat verband verwijst Reeves onder andere naar de geldnood bij de Teamsters, het legendarische pensioenfonds in de transportsector. Maar eigenlijk is de crisis volgens hem al begonnen. Het fonds dat instaat voor de betalingen van de pensioenen van overheidsambtenaren in Zuid-Carolina zit met een tekort van meer dan 24 miljard dollar. Dit fonds is zeker niet het enige dat tot over de oren in de stront zit. De Amerikanen mogen beter de borst natmaken, want de toekomst ziet er bepaald somber uit.

Volledige reeks lunar haan
Oude gouden en zilveren munten
Waarom goud kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.