Wat is er in Turkije aan de hand met het goud?




Turken, en dan op de eerste plaats Turkse vrouwen, hebben iets met goud. Turkse trouwfeesten hebben iets van de sprookjes uit duizend-en-één-nacht. De bruid krijgt van vrienden en familie gouden juwelen, bij voorkeur gouden armbanden en kettingen. Die doet ze allemaal aan voor de huwelijksfoto’s, wat een sprookjesachtig uitzicht geeft. Het goud is bedoeld om het nieuwe echtpaar door moeilijke tijden te loodsen, ook rekening houdend met het feit dat Turkse huwelijksfeesten veel geld kosten.

In Turkije zelf is de situatie lichtjes uit de hand aan het lopen als gevolg van het eigenzinnig gedrag van president Erdogan. Die heeft het land in de kortst mogelijke tijd van jan en alleman vervreemd. Hij heeft de Russen hard tegen de schenen gestopt door één van hun vliegtuigen uit de lucht te schieten. Met de Amerikanen deed hij hetzelfde door maar te blijven hameren op de uitlevering van zijn aartsvijand Gülen. Die dan vroeger weer één van zijn beste vrienden was.

De Turkse economie is als gevolg van al die strapatsen in een diep gat weg aan het wegzinken, waarbij Turkije als land hard op weg is om het nieuwe Zimbabwe of Venezuela te worden. Vooral de koersdaling van de Turkse lira voorspelt weinig goeds. Die lira is fors in waarde gedaald, in zoverre dat de inflatie met de camion wordt geïmporteerd. Maar de Turkse centrale bank heeft een lumineus idee gekregen om iets te doen aan die inflatie en daar speelt het goud in bezit van de Turkse families een belangrijke rol in.

Ze wil namelijk dat goud gebruiken als onderpand voor a) de uitgifte van een ‘gouden’ obligatie en b) certificaten met het goud en de gouden juwelen van de Turken als onderpand. Of de Turkse vrouwen het een goed idee vinden dat hun juwelen als onderpand worden ontleend, is een ander verhaal. Het voorstel wordt goed ingepakt verkocht, want de Turken krijgen te horen dat ze iets extra’s kunnen verdienen. Vice eerste minister Mehmet Simsek kwam bovendien in de media vertellen dat door het goud in onderpand te geven Turken trouw aan het regime hun land kunnen ondersteunen. Bij wie de frank nog niet is gevallen: dit komt neer op een vrijwillige confiscatie van goud in privé-bezit. Vroeg of laat kan ook onze regering met een dergelijk idee uitpakken, zaak is om zich niet te laat vangen. Houd het goud in bezit dus goed bij en laat de Turken met hun goud maar doen wat ze willen.

Collectie munten
Zilveren kilomunten
Waarom Goud kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.