Goud is het echte geld en dat wist Aristoteles al




Waarom heeft goud door de eeuwen heen zijn waarde behouden, terwijl de waarde van alle valuta’s in de loop van de jaren is gedaald? De reden ligt voor de hand: goud is geld en zelfs het enige echte geld. Dat wist 2.000 jaar geleden de Griekse filosoof Aristoteles al. Hij omschreef elke vorm van gezond geld als volgt: het moet duurzaam zijn, draagbaar, verdeelbaar en bovendien een intrinsieke waarde hebben.

Goud voldoet aan al deze voorwaarden en dat is waarom het op lange termijn zijn waarde behoudt. Stephen McBride van Hard Asset Alliance blijft er op hameren dat valuta’s als de dollar eigenlijk niet als geld mogen worden beschouwd vanwege de simpele reden dat ze geen intrinsieke waarde hebben. Daarmee stelt McBride zich op het standpunt van Aristoteles. Goud heeft een echte waarde bij een handelstransactie terwijl de dollar (en bij uitbreiding alle andere valuta’s) niet meer is dan een belofte tot betaling.

BlackRock voegde daar nog iets aan toe door te wijzen op de negatieve correlatie tussen goud enerzijds en aandelen en obligaties anderzijds. In het afgelopen decennium is de positieve correlatie tussen aandelen en obligaties alsmaar toegenomen tot inmiddels ongeveer het dubbele van het gemiddelde op lange termijn. Daarom biedt een portefeuille gespreid over beide activaklassen niet langer bescherming tegen onverwachte marktomstandigheden. Hetzelfde geldt voor valuta’s, want die zullen in een storm op de financiële markten eveneens onderuit gaan. Goud biedt dan een oplossing, want de correlatie tussen de S&P 500 en goud staat op een dieptepunt voor de afgelopen 30 jaar. Hetzelfde geldt voor goud en obligaties.

Evenmin mag over het hoofd worden gezien dat in het geval van goud van het risico van een tegenpartij geen sprake is, waar dat bij aandelen, obligaties, ETF’s (exchange traded funds) enzovoort wel het geval is. De waarde van een troy ounce goud is met andere woorden niet afhankelijk van de verplichting van iemand anders om te betalen. Goud is dus nog steeds een must, zeker wanneer rekening wordt gehouden met het feit dat de reeële rentevoeten nog altijd negatief zijn. In de huidige omstandigheden hebben we dus geen keuze: wie zijn welvaart wil behouden moet in goud belegd blijven.

Collectie munten
Zilveren kilomunten
Waarom Goud kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.