De volgende zwarte zwaan kan uit een onverwachte hoek komen




Gans de wereld draait om schulden. Steeds meer mensen betalen met hun kredietkaart, ook al hebben ze voldoende geld op de bank staan. Bedrijven financieren hun voorraden met krediet en hun investeringen met leningen. Het beschikbare cash geld wordt gebruikt om aantrekkelijke dividenden uit te betalen of om eigen aandelen in te kopen. Als het moet wordt zelfs daarvoor geleend geld gebruikt.

Iedereen is inmiddels zo gewend aan krediet, dat niemand er zich nog echt zorgen over maakt. Maar af en toe blijkt dat leven op krediet toch niet zo ongevaarlijk is als iedereen denkt. De subprimecrisis van 2007 gaf in dat verband al een serieuze waarschuwing, maar dan wel eentje die blijkbaar al kort en goed is vergeten. Want sindsdien zijn er alleen maar schulden bijgekomen. En dat dreigt vroeg of laat tot een nieuwe crisis aanleiding te geven. In dat verband is het interessant om eens richting Spanje te kijken.

Dat land werd tot voor kort als vrij onschuldig beschouwd en dus werden de financiƫle markten compleet verrast door de problemen die bij Banco Popular de kop opstaken. Deze bank bleek in een wurggreep te zijn genomen door haar schuldenlast, met als gevolg dat ze uiteindelijk voor 1 symbolische euro moest overgenomen worden door Banco Santander. Wie had gedacht dat daarmee het verhaal ten einde is, heeft het verkeerd voor. Want blijkbaar is er toch meer aan de hand in de Spaanse bankwereld.

De evolutie van de obligatiekoersen van de kleinere Liberbank spreken in dat verband boekdelen. Die noteerden voor de redding van Popular nog boven pari, maar vielen snel terug tot ongeveer 80% van de nominale waarde. Met de obligaties van Cajamar ging het dezelfde richting uit. De redding van Popular heeft dus in de Spaanse bankensector niet de rust gebracht had waar iedereen op had gerekend. De volgende zwarte zwaan kan dus uit een onverwachte hoek komen, of toch alleszins uit een hoek die tot voor kort onverdacht was. Namelijk de Spaanse bankensector.

Goud en zilver in u buurt
Informatie Goud en Zilver
Terugkeer Goudstandaard

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.