Hoe schuldenzeepbellen ontploffen: er zijn supernova’s in de maak




Wat is ook al weer een supernova? Wikipedia zegt daarover het volgende: het betreft een astronomisch evenement dat plaatsgrijpt in de laatste levensfase van een superster. Het einde van zo’n supernova gebeurt op een zeer speculatieve manier, meer bepaald in de vorm van een enorme explosie. In het pre-supernova stadium groeit de ster razendsnel, waarbij via nucleaire fusies de beschikbare brandstof leveren. Die brandstof is nodig om aan de wetten van de zwaartekracht te kunnen blijven ontsnappen.

Op een bepaald moment kan die zwaartekracht niet meer overwonnen worden en dan is het lot van de supernova snel bezegeld. Waarom dit verhaal? Charles Hugh Smith van OfTwoMinds blog ziet het scenario van een supernova zich voltrekken op de financiële markten, waar zich een kredietzeepbel van ongekende omvang heeft ontwikkeld. Dat dreigt fout te lopen wanneer de schuldenzeepbel veel sneller groeit dan de bedrijfsresultaten en dan de welvaart die de wereld voortbrengt. Een instorting is dan onvermijdelijk.

Smith maakt zich weinig of geen illusies: de ontploffing van de supernova op de financiële markten is niet meer te vermijden. Zodra de schulden het leeuwendeel van de inkomsten van de huisgezinnen opslorpt, is een recessie onvermijdelijk. Want de consumptie zal dalen, waardoor de economie het moeilijker en moeilijker krijgt. En zo komt er een spiraal op gang van dalende verkopen, dalende bedrijfswinsten en oplopende recessie.

Uiteindelijk zal als gevolg van de recessie de goesting om nog meer te lenen verdwijnen, wat als de factor zwaartekracht in het verhaal zal functioneren. Financiële supernova’s kunnen zowel op een inflatoire als op een deflatoire manier toeslaan, maar het eindresultaat zal hetzelfde zijn: het instorten van het financieel systeem. En eigenlijk is er maar één activaklasse die de supernova zal weten te weerstaan: niet-fiat valuta’s als goud, zilver en de andere edelmetalen. De boodschap die Smith ons geeft is dan ook duidelijk: laat die edelmetalen niet links liggen.

Wanneer goud kopen
Waarom goud kopen
Waarom zilver kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.