Beleven we de traditionele stilte voor de storm?




Sommige mensen beginnen er stilaan tabak van te krijgen. Ze worden regelmatig om de oren geslagen met waarschuwingen over het naderend onheil dat op komst zou zijn, maar daarvan valt voorlopig niets te merken. Integendeel zelfs, alles lijkt op wieltjes te verlopen en wie niet beter weet zou denken dat we in de beste van alle mogelijke werelden leven. Maar dat alles zou wel eens schone schijn kunnen zijn, want we weten inmiddels allemaal dat de onderliggende fundamentals er allesbehalve netjes uitzien.

Het is zo dat niet alleen Jan, Piet en Klaas staan te schreeuwen dat we op de hoede moeten zijn, ook een aantal decision makers krijgen een naderend gevoel van onheil. Dan denken we bijvoorbeeld aan Jeff Gundlach en Bill Gross, twee epigonen van de obligatiemarkt. En we mogen zeker niet vergeten Robert Shiller te vermelden, want als er iemand recht van spreken heeft is hij het wel. Shiller heeft zijn sporen namelijk op verschillende fronten verdiend.

Hij is niet alleen Nobelprijswinnaar maar ook professor aan de Yale University. Beleggers zullen hem ongetwijfeld kennen van de Shiller Case index, een veelgevolgde index in de vastgoedsector. Maar ook van de beurs heeft Shiller kaas gegeten, want hij is de ontwerper van de Shiller PE Ratio, ook wel bekend als de CAPE. Deze price-earnings ratio is gebaseerd op de resultaten van de bedrijven gecorrigeerd voor inflatie.

Berekend over de afgelopen 10 jaar staat deze index nu op 30 en dat is het hoogste niveau ooit, met uitzondering van de Great Depression van de jaren 30 en de periode 1997 tot en met 2001. En we weten maar al te goed wat er in beide gevallen toen is gebeurd. Shiller vreest dat de beleggers overgereageerd hebben op de publicatie van meevallende kwartaalcijfers bij de Amerikaanse bedrijven. Maar de huidige overwaardering maakt hem vooral bezorgd omdat de volatiliteit op de financiƫle markten volledig ontbreekt. In dat verband spreekt Shiller van de stilte voor de storm, een storm die op een onverwacht moment als een vloedgolf over ons heen zal walsen. Maak dus de borst maar nat voor het zwaar weer dat op komst is. Goud, zilver en andere edelmetalen zijn in de huidige omstandigheden dan ook voor iedere belegger een must.

Fysiek Goud & Zilver
Informatieavond
Numisgoldsilver








Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.