De centrale banken zijn niet voorbereid op de volgende (schulden)crisis




De wereldeconomie heeft een goede periode achter de rug, maar de toekomst ziet er een stuk minder goed uit. Dat hoeft niemand te verbazen, want de sterke groei van de afgelopen jaren was voor minstens een deel kunstmatig. De centrale banken hebben met hun Quantitative Easing programma’s de economie onder doping doen groeien. Die doping is nu uitgewerkt, zodat in een niet zo verre toekomst zal moeten blijken hoe de sterk de wereldeconomie in feite wel is. En dat zou wel eens flink kunnen tegenvallen.

Claudio Borio, die in het verleden een verwoed tegenstander was van een te ruime monetaire politiek, stelt in de Quarterly Review van de Bank for International Settlements, dat de wereldeconomie zonder meer kwetsbaar is geworden. We leven in een wereld die gedomineerd wordt door schulden en de gevolgen daarvan worden volgens Borio stilaan zichtbaar. Hij verwijst in dat verband naar de recente crisis rond de groeimarkten.

Die is veroorzaakt door de pogingen van de Amerikaanse centrale bank om de situatie opnieuw te normaliseren. De FED heeft de rente opgetrokken, met als gevolg dat de koers van de dollar is gestegen en dat heel wat groeilanden in een crisissituatie zijn beland. Volgens de BIS-econoom blijkt hieruit duidelijk dat de centrale banken niet voorbereid zijn op de volgende crisis. Ze hebben onvoldoende vuurkracht om zo’n crisis het hoofd te bieden.

Volgens Borio is het plaatje verontrustend: de rentevoeten zijn nog steeds te laag en er staan nog steeds veel te veel schulden uit. De jaren van lage rentevoeten hebben geleid dat er heel wat spookbedrijven nog altijd actief zijn en economisch zijn die momenteel een blok aan het been. Wat Borio niet zegt, is dat ook de beleggers onvoldoende voorbereid zijn op de komende crisis. Die zullen inderdaad veroorzaakt worden door schulden, met als gevolg dat de meeste activaklassen in een diepe afgrond getrokken worden. Alleen de edelmetalen (goud, zilver en co) zullen zich in zo’n omgeving kiplekker voelen.

Informatiedag fysiek Goud & Zilver
Gratis munt bij kennismakingsgesprek
25.000 euro + Gratis Zilverbaar

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.