Recessie in de VS zal leiden tot grote verliezen op de obligatiemarkten




Maar weinig fondsbeheerders hebben een 10-tal jaar geleden de grote crash rond de Amerikaanse subprimes voorspeld. Eén man heeft dat met zekerheid gedaan en dat was Steve Eisman, bij Neuberger Berman Group momenteel money manager. Eisman werd recent aan de tand gevoeld wat betreft zijn mening over de huidige stand van zaken op de financiële markten. Bepaald enthousiast is Eisman momenteel niet.

Hij stelt vast dat het Amerikaans financieel systeem op het eerste gezicht sterk is, maar dat er toch barsten in de façade merkbaar zijn. In een Bloomberg Television interview in Hong Kong sprak hij zijn bezorgdheid over de gang van zaken op de obligatiemarkten. Die zijn bijzonder kwetsbaar voor een komende recessie, hoewel het met die kwetsbaarheid op het eerste gezicht wel mee lijkt te vallen.

Het probleem stelt zich dat er in geval van een verkoopgolf op de obligatiemarkten meteen een gebrek aan liquiditeit zal zijn. Dat heeft te maken met het feit dat de banken geen tegenpartij meer mogen zijn als market makers. Wanneer er een grote verkoopgolf losbarst, zal die in een lege markt terechtkomen. Bij gebrek aan kopers kunnen de koersen zodoende alleen maar dalen.

Daarbij stelt het probleem zich vooral bij de obligaties die bengelen op de rand van Investment Grade en High Yield alias junk bonds. Het betreft de obligaties met een rating triple B-. Wanneer deze onder de curve vallen, mogen ze niet meer opgenomen zijn in de portefeuilles van een aantal fondsbeheerders. Een zware crisis in het High Yield segment zal niet allen leiden tot grote verliezen voor de beleggers, maar ook naar een crisis die zich snel naar andere delen van de financiële markten. Met als gevolg dat heel het financieel systeem op zijn grondvesten zal daveren.

Wat doe ik best voor de globale reset?
Maak een afspraak en wordt de grote winnaar!
Meer weten over het financiële eindspel?

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.