Waarom lopen de centrale banken storm voor goud




Wat is er aan de hand op de goudmarkt? Terwijl de goudprijs nauwelijks van plaats komt, lopen de centrale banken storm voor goud. Ze kopen goud aan het snelste tempo in bijna een halve eeuw zonder dat meteen duidelijk is waarom ze dat doen. Centrale banken doen echter nooit iets zo maar en dus moet er wel degelijk een reden zijn waarom ze de laatste maanden zo actief zijn.

Over 12 maanden tot en met 31 maart kochten ze meer dan 715 ton goud voor een totaal bedrag van iets minder dan 30 miljard dollar, zo blijkt uit de cijfers van de World Gold Council. Alistair Hewitt, director of market intelligence bij WGC in Londen, verwacht een sterk jaar voor de goudaankopen. Bekeken over de afgelopen 4 maanden waren die aankopen de hoogste sinds 1971.

Dat jaar schafte president Richard Nixon de goudstandaard af. Op dat moment kostte een troy ounce goud 35 dollar per troy ounce. Het zijn vooral de centrale banken in de groeilanden die voluit goud kopen en dat is eigenlijk begonnen na de financiële crisis van 2008-2009. Heel waarschijnlijk hebben die aankopen te maken met een groeiend wantrouwen tegenover de dollar. De centrale banken kopen goud als diversificatie voor de dollar.

George Milling-Stanley, hoofd gold strategy bij asset management company State Street Global Advisors, signaleert de trend ommekeer in 2010. Toen zijn de centrale banken gestopt met het verkopen van goud, in plaats daarvan zijn ze goud beginnen te kopen. Vorig jaar kochten de centrale banken 657 ton goud, nadat dat in 2010 maar 79 dollar. Veel centrale banken hadden naar hun mening te veel dollars in reserves, zodat ze overstapten naar goud. Volgens Hewitt kan de grote vraag vanuit de kant van de centrale banken niet anders dan de goudprijs op termijn naar omhoog duwen.

Wat doe ik best voor de globale reset?
Maak een afspraak en wordt de grote winnaar!
Meer weten over het financiële eindspel?

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.