De generatie van het egoïsme heeft lik op stuk gekregen


Commentatoren zijn nog altijd wanhopig op zoek naar de reden waarom de Amerikanen de voorkeur gaven aan Donald Trump boven Hillary Clinton als hun nieuwe president. De man heeft zowat alles en iedereen geschoffeerd en toch behaalde hij afgelopen dinsdag een vrij makkelijke overwinning. Zijn rivale Hillary Clinton kreeg geen schijn van kans en dat kunnen heel wat mensen niet verkroppen.

Want een aantal standpunten van Trump is bij delen van de bevolking in het verkeerde keelgat geschoten. Maar blijkbaar toch niet bij iedereen, want anders zou hij kansloos zijn geweest bij de verkiezingen. Maar Trump verwoordt het gedachtengoed dat bij een aanzienlijk percentage van de bevolking leeft en waar de huidige politieke klasse geen of veel te weinig rekening mee heeft gehouden.

Eenvoudig uitgedrukt heeft Clinton de stemmen van de blanke middenklasse binnengehaald, maar Trump die van de rest van de bevolking. En dat laatste deel van de bevolking is allesbehalve tevreden. De heersende klasse heeft goed voor zichzelf gezorgd, zonder rekening te houden met de verlangens en wensen van anderen. Ze hadden gehoopt op een status quo zodat ze gewoon verder zichzelf konden bedienen.

Maar daar heeft Trump dus een stokje voor gesteken. De generatie van het egoïsme heeft met andere woorden in de Verenigde Staten lik op stuk gekregen. Met de Brexit nog vers in gedachten vreest Europa nu hetzelfde lot te moeten ondergaan. De schaduwen van Geert Wilders, Marine Le Pen, Filip De Winter enzovoort zijn opnieuw nadrukkelijk aanwezig in het politieke landschap. De gevolgen van de verkiezing van Trum tot nieuwe president kunnen bekeken op langere termijn dus groot zijn. Het zijn er naar uit dat het tijdperk van de heersende elitaire klasse achter de rug is. De overstap naar een ander tijdperk kan echter een pijnlijke affaire worden. We kunnen ons daarom beter schrap zetten voor wat komen gaat.


 

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.