Deutsche Bank is nog maar het topje van de ijsberg

De afgelopen weken is het relatief stil gebleven rond Deutsche Bank, maar dat betekent niet dat de problemen rond de grootste Duitse bank nu opgelost zijn. Chief Executive Officer John Cryan wordt met tal van uitdagingen geconfronteerd waar als puntje bij paaltje komt echter slechts één oplossing voor is: het versterken van de kapitaalbasis van de bank. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Martin Wilhelm, stichter van vermogensbeheerder IfK GmbH, wijst er bovendien op dat Deutsche Bank slechts het topje van de ijsberg is. Niet alleen DB wordt geconfronteerd met krimpende winsten en met een nijpende financiële situatie, de andere Duitse banken zijn in hetzelfde bedje ziek. Dat heeft dan weer te maken met het feit dat op de Duitse markt de concurrentie bijzonder groot is.

Het is voor de banken met andere woorden moeilijk om voldoende geld te verdienen. Eén van de problemen zijn de grote deposito’s die de spaarders bij de banken aanhouden. Wat vroeger een voordeel was (want welke bank wil niet zo veel mogelijk deposito’s aan boord halen?), is tegen de achtergrond van de negatieve rentevoeten uitgegroeid tot een nadeel. Alsof er nog niet voldoende problemen waren, moeten de Duitse banken dan ook nog eens opboksen tegen een strenge arbeidswetgeving.

Lutz Roehmeyer, money manager bij Landesbank Berlin Investment, legt ongetwijfeld de vinger op de wonde door te stellen dat de Duitse banksector veel te versnipperd is. Er zijn in totaal meer dan 1400 banken actief op die markt, waaronder heel wat spaar- en coöperatieve banken. Fusies en overnames zijn dan ook meer dan welkom, maar die zullen waarschijnlijk niet kunnen beletten dat in de Duitse banksector momenteel een scherpe crisis in de maak is.



 

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.