Greenspan windt er geen doekjes om: obligatierendementen kunnen terug naar 5%


Iedereen wie zich ook maar een beetje spaarder of belegger noemt, droomt van hogere rentevoeten zoals kinderen dromen van de komst van Sint-Nikolaas of de Kerstman. Tot dusver tevergeefs. Zowel Sint-Nikolaas, de Kerstman als een stijging van de rentetarieven zijn namelijk een utopie. In het laatste geval is dat alleszins toch voorlopig op korte of middellange termijn het geval. Op langere termijn kan er toch een rentestijging in de lucht hangen.

Ene Greenspan windt er geen doekjes om: obligatierendementen kunnen terug naar 5%, dit terwijl het rendement op de Amerikaanse staatsobligaties of Treasuries momenteel minder dan 2% bedraagt. Maar Alan Greenspan heeft natuurlijk recht op spreken, want hij en niemand anders was de voorganger van Ben S. Bernanke als hoofd van de Amerikaanse centrale bank. Op zijn zachtst gezegd weet hij dus waar hij over praat.

Volgens Greenspan in een interview met Bloomberg Television zal de inflatie na veel vijven en zessen toch voet aan de grond krijgen in de VS. De komst van inflatie zal onvermijdelijk gepaard gaan met hogere rentevoeten, zo gelooft de ex-FED voorzitter. Hij gelooft namelijk in een terugkeer van de rente in de richting van de historische gemiddeldes van 3 tot 5%. Greenspan stelt dat het simpelweg onmogelijk is om de rente zo lang zo laag te houden.

De komst van inflatie zal volgens hem onvermijdelijk leiden tot het einde van de hausse op de obligatiemarkten. We bevinden ons volgens Greenspan nu in de beginfase van een periode van meer inflatie, maar zodra die voet aan de grond heeft kan het allemaal erg snel gaan. Er zal bovendien wat betreft een groot aantal zaken orde op zaken gesteld moeten worden en dat proces kan bijzonder pijnlijk worden. Daarmee herinneren we er nog eens aan wat Greenspan nog niet zo lang geleden heeft gezegd: in de huidige omstandigheden is hij een voorstander van het kopen van goud.



Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.