India weet inmiddels al wat helikoptergeld is


De afgelopen maanden werden we regelmatig om de oren geslagen met de waarschuwing dat helikoptergeld het nieuwste wondermiddel zal worden waarmee geprobeerd zal worden om de Amerikaanse economie uit het slop te halen. Helemaal geconcretiseerd is het begrip nog niet, maar het komt er eigenlijk op neer dat onze overheden met een deus ex machina een kickstart zullen proberen te geven.

De invulling van dat helikoptergeld kan verschillen van land tot land. Als we Donald Trump mogen geloven, kan dat helikoptergeld via een omweg uitgedeeld worden. Als een bulldozer wil hij de Amerikaanse economie met een grote hoeveelheid cash overspoelen. Voorlopig is er sprake van een bedrag van 1000 miljard dollar, maar dit bedrag kan naargelang van de omstandigheden nog verder oplopen.

Maar India weet inmiddels al wat helikoptergeld is en dan misschien wel in zijn meest directe vorm. De Indiase regering heeft zich de woede van de bevolking op de hals gehaald door het verbieden van de grote bankbiljetten. Die beslissing leidde tot een schokgolf waar het land nog altijd niet van bekomen is. De economie is bij wijze van spreken van de ene dag op de andere tot stilstand gekomen en raakt maar langzaam terug op gang.

De Indiase bevolking moet in ijltempo van voldoende nieuwe kleinere bankbiljetten voorzien worden. Omdat de tijd dringt, heeft de regering in New Delhi de grote middelen ingezet. Vliegtuigen en helikopters worden ingezet om de leveringstermijn voor het geld tussen drukken en leveren te verkorten van 21 naar 6 dagen. In India is het helikoptergeld dus al een feit. En alles wijst er op dat de rest van de wereld snel zal volgen. Maar of die wereld gebaat is met helikoptergeld is een heel ander verhaal.

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.