Mieke houd u vast aan de takken van de bomen: Europese banken dreigen kopje onder te gaan


Steve Eisman, de man die de financiële crash van 2007-2008 correct voorspelde, heeft opnieuw een akelig gevoel in zijn onderbuik. Hij gelooft namelijk dat de klok ongenadig tikt voor een al bedreigde diersoort. En dan praat hij meer bepaald over de bankensector. Zijn waarschuwing laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Er is ook niets nieuws onder de zon: de Europese banken dreigen kopje onder te gaan.

In een interview met The Guardian stelde Eisman dat het probleem van die banken verre van opgelost is. En dat probleem is natuurlijk dat van de slechte kredieten die de banken met zich meeslepen. Vooral de Italiaanse banken zitten tot over hun oren in de stront, hoewel de Italiaanse regering alles doet wat in haar macht ligt om de situatie te verbloemen. Italië laat zodoende oogluikend toe dat de problemen onder de vloermat geveegd mogen worden.

De probleemkredieten staan gewaardeerd aan (omgerekend) 45 tot 50 cent de dollar, terwijl ze in feite maar 20 dollarcent waard zijn. De "non-performing loans" staan met andere woorden nog steeds overgewaardeerd op de balansen van de banken en vormen daardoor een serieus risico voor hun solvabiliteit. Wanneer de echte waarde van de slechte leningen zou blijken, dreigen de banken simpelweg om te vallen.

Eisman duikt onder de naam Mark Baum op in de film "The Big Short", gemaakt op basis van het succesvolle boek van de hand van Michael Lewis. Hij is echter opvallend positief voor de Britse banken, waar het gevaar op ongevallen veel kleiner zou zijn dan bij die op het Europese vasteland. Bijzonder bezwarend voor de Europese banken is dat zij op grote schaal Europese staatsobligaties in handen hebben. Wanneer het op de obligatiemarkten misloopt, kan dit de banksector op de grondvesten doen daveren.

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.