Mysterieuze verkoper blijft goud dumpen

Vorige week was het opnieuw bingo op de goudmarkt. Op vrijdag 11 november, een dag dat de obligatiemarkten gesloten waren en er dus ook op de andere financiƫle markten weinig handel was, kreeg de goudprijs weer een paar rake klappen. Bij de opening van de beurs op Wall Street daalde de goudprijs van 1260 naar 1230 dollar. Daarmee werd het laagste niveau in vijf maanden opgetekend.

Uiteindelijk zette het goud een barslechte week neer, want de goudprijs daalde 5 dagen op rij. Nochtans waren de verwachtingen op de goudmarkt hooggespannen na de verkiezing van Donald Trump tot nieuwe Amerikaanse president. In reactie op het bericht dat Trump Hillary Clinton had afgetroefd, steeg de goudprijs meteen richting 1320 dollar. Winst die echter vrijwel meteen opnieuw werd ingeleverd.

De daling werd veroorzaakt door een mysterieuze verkoper, die voor meer dan 10 miljard dollar aan futures dumpte op de Comex. Het betrof in totaal 85.000 futurescontracten. Daarmee werd nogmaals een traditie voortgezet waar we nog altijd geen sluitende verklaring voor hebben gekregen: het plaatsen van grote verkooporders op een moment dat er weinig handel is op de goudmarkt.

Die verkoper doet dat uiteraard niet zo maar, er moet iemand er belang bij hebben dat de goudprijs kunstmatig laag wordt gehouden. In dat verband duikt regelmatig het scenario op dat JP Morgan Chase in samenwerking met de Bank for International Settlements (BIS) de goudmarkt manipuleert. Of beter gezegd ‘zou manipuleren’, want tot dusver is nog niet altijd zwart op wit bewezen dat inderdaad vermeld duo verantwoordelijk is voor de prijsdruk bij de edelmetalen.



 

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.