Negatieve rentevoeten zullen (helaas) niet snel verdwijnen



Tot spijt van al wie op een ander scenario had gerekend, zullen de negatieve rentevoeten (helaas) niet snel verdwijnen. Want met de verkiezing van Donald Trump tot nieuwe Amerikaanse president was bij sommige beleggers de hoop al toegenomen dat die negatieve rentevoeten weldra voltooid verleden tijd zouden worden. De rente op de toonaangevende 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie is in de afgelopen weken sinds die bewuste 8 november fors gestegen.

In zoverre zelfs dat de kaap van 2,50% voor de 10-jarige rente in het vizier komt. Ook in Europa stijgt de rente (eindelijk), maar het is nog te vroeg om te juichen. De kans is klein dat spaardeposito’s en andere vastrentende producten op korte termijn weer iets noemenswaardigs zullen opbrengen. President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank windt er echter geen doekjes om: de rente zal nog geruime tijd laag blijven, dit in afwachting dat er opnieuw voldoende inflatie in de eurozone is. Michael Ingram, marktanalist bij BGC Partners, is van mening dat beleggers en spaarders hongerig naar rente nog lang op de kin zullen mogen kloppen.

Dat is eigenlijk goed nieuws voor de rentemarkten, want op de obligatiemarkten is de vrees voor een bloedbad momenteel levensgroot. De liquiditeit op die obligatiemarkten is teruggevallen tot een absoluut dieptepunt en dat is geen goed signaal voor wat komen gaat. Een obligatiehandelaar maakte daar de volgende opmerking over: "worse than Brexit". Of met andere woorden: de situatie is nu erger dan na het Britse referendum waarin werd besloten tot het verlaten van Europa.

Met die obligatiemarkten blijft het echter een moeilijk verhaal. Zowat iedereen is het er over eens dat ze veel te hard van stapel zijn gelopen en dat een forse correctie zich opdringt. Het risico is echter levensgroot dat de markten eens te meer zullen overdrijven en dat het gevreesde bloedbad op de obligatiemarkten er alsnog komt. In een dergelijk scenario kan de kiem gelegd zijn voor een algemeen rampenscenario. Voorzichtigheid blijft tegenwoordig daarom de moeder van de porseleinwinkel.




Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.