Waarom goud de enige duidelijke winnaar bij de grondstoffen zal worden


Deze week is het zo ver: we zullen eindelijk weten wie de volgende Amerikaanse president wordt. We hebben de vreemdste verkiezingscampagne achter de rug die zich ooit heeft voorgedaan. Beide kandidaten gingen elkaar met vitriool te lijf, waarbij gedurende geruime tijd Hillary Clinton aan het langste eind leek te trekken. Ze kon haar rivaal Donald Trump namelijk tegen de muur nagelen met zijn vrouwonvriendelijke uitspraken.

Maar dan kwam via Wikileaks weer de mailaffaire boven water, die de duidelijke voorsprong die Clinton in de polls had als sneeuw voor de zon deed wegsmelten. Het resultaat is nu een uitslag die met de beste wil van de wereld onvoorspelbaar is. We hebben nog steeds het gevoel dat Clinton aan de eindmeet zal triomferen, maar sla ons niet dood wanneer Donald Trump naar het Witte Huis mag.

De vraag is uiteraard hoe de financiële markten zullen reageren op de uitslag van de verkiezingen. Bij de grondstoffen lijken de edelmetalen de gedoodverfde winnaars, met een duidelijke voorkeur voor het gele metaal. Waarom goud de enige duidelijke winnaar bij de grondstoffen zal worden? Heel eenvoudig volgens Julian Jessop, head of commodities research bij Capital Economics.

Verkiezingen van een belang als de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben de onkiese gewoonte om de financiële markten in rep en roer te zetten. Dus zelfs in geval Clinton wint, mogen we ons aan een stijging van de goudprijs verwachten. De goudmarkt zou echter helemaal in de handen wrijven bij een overwinning van Trump, want zo een overwinning zou waarschijnlijk leiden tot meer protectionisme. En, niet te vergeten, een groeiend gevoel van onzekerheid. Aan zekerheid is er trouwens nu al niet bepaald een gebrek.



 

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.