Beurzen feesten maar door en hebben niet in de gaten dat het opnieuw 1929 is



Dat we in een vreemde wereld leven, staat als een paal boven water. De centrale banken hebben een universum gecreëerd waarin zij de wetten stellen en die wetten volgen niet altijd de ijzeren wetten van de logica. Hun monetaire politiek heeft de grenzen van het mogelijke afgetast, met als meest dwaas experiment natuurlijk dat van de negatieve rentevoeten. Die van de wereld een nog vreemdere plaats hebben gemaakt.

Eén van de belangrijkste gevolgen van de negatieve rentevoeten was natuurlijk dat nog meer geld naar de beurzen vloeide, dit onder het motto van TINA (there is no alternative of er zijn geen alternatieven). Vastrentende waarden brengen nog altijd weinig of niets op, zodat veel beleggers en noodgedwongen ook steeds meer spaarders hun heil op de aandelenmarkten gingen zoeken. Op zoek op de eerste plaats naar aandelen met een serieus dividendrendement.

Maar de keerzijde van de medaille is dat de waarderingen voor de aandelen steeds meer de pan uitswingen, waarbij het vreemd is niemand echt last lijkt te krijgen van hoogtevrees. Ondanks de torenhoge koersen blijven banken en vermogensbeheerders aandelen aanbevelen, eventueel zelfs tegen beter weten in. Want hun handeltje moet uiteraard ook blijven draaien.

De beurzen feesten maar door en hebben niet in de gaten dat het opnieuw 1929 is. Dat is alleszins de mening van de bekende Amerikaanse professor Robert Shiller van Yale University. Hij herinnert er aan dat de herinnering aan de jaren 30 misschien wat zijn vervaagd, maar dat de handboeken economie duidelijk een wereld uit de periode van de Great Depression schetsen waar we liever een grote bocht omheen maken. Prettig moet het in die jaren 30 alleszins niet zijn geweest. We mogen ons zodoende niet laten meeslepen door de golf van euforie die momenteel op de beurzen heerst. Het komt er op aan om in alle omstandigheden het hoofd koel te houden.

Waarom Goud Kopen
Waarom Zilver Kopen
Waarom fysiek

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.