De oorlog tegen cash komt sneller dichterbij dan we ons kunnen voorstellen


Stel aan de man in de straat de vraag of hij verwacht dat de grote bankbiljetten binnen afzienbare tijd uit zijn portefeuille zullen verdwijnen en hij zal u ongetwijfeld stomverbaasd aankijken. Papieren geld dat in de binnenzak opgeborgen kan worden, geeft veel mensen een gevoel van veiligheid. De meeste mensen hebben er niet het flauwste idee van dat de war on cash rondom ons in volle hevigheid woest. En tevens akelig dichtbij komt.

De oorlog tegen cash gebeurt namelijk sneller dan we ons kunnen voorstellen. Het volstaat om te kijken naar wat India gebeurt om te weten wat dat inhoudt. Daar dreigt het uit roulatie halen van de grote bankbiljetten in roepies premier Modi met onoverkomelijke economische problemen op te zadelen. Modi zal misschien wel spijt hebben van de maatregel zo snel te hebben uitgevoerd, maar zal anderzijds zonder enige twijfel door de zure appel heen bijten.

India is zeker geen alleenstaand geval. In Australiƫ wordt cash geld inmiddels steeds nadrukkelijker geassocieerd met belastingontduiking, fraude, criminaliteit enzovoort. In Europa gaan er steeds vaker stemmen om het cash geld in omloop aan banden te leggen. Zelfs in de Verenigde Staten, toch het land van de vrijheid, weerklinkt de roep om de strijd tegen grote bankbiljetten in een hogere versnelling te brengen.

Naar het waarom van de oorlog tegen cash hoeven we niet lang te zoeken wanneer we nota nemen van een recent bericht over het schuldenprobleem in de VS. De gezinsschulden zijn in het derde kwartaal opgelopen tot het onthutsende bedrag van 12.400 miljard dollar en een dergelijk bedrag is mathematisch niet meer terug te betalen. En dus moet naar paardenmiddelen gegrepen worden zoals het aanslaan van het geld in omloop. De cirkel is rond wanneer we bedenken dat de staat moet weten wat iedereen bezit alvorens zijn en haar geld in aan te slaan. Daarom moet cash geld uit de omloop verdwijnen. Toevallig of niet, Spanje beperkte gisteren betalingen in cash geld tot 1000 euro. Moet er nog zand zijn?



Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.