Goudprijs met bijna 8% gedaald in november



November was voor de edelmetalen een maand om zo snel mogelijk te vergeten. De goudprijs nam een frisse duik en sloot op maandbasis bijna 8% lager. Het was de 2de maand op rij dat op de goudmarkt een negatieve stemming heerste. Goud is nu tevens gedurende 3 van de 4 laatste maanden goedkoper geworden. Voor de prijsdaling zijn er verschillende redenen die aangekaart kunnen worden.

Op de eerste plaats is er natuurlijk de dollar. Die put moed uit de toegenomen kansen op een renteverhoging in de Verenigde Staten, waardoor het voor buitenlanders minder interessant wordt om goud te kopen. Goud wordt namelijk nog altijd in dollars verrekend. Ook de stijging van de olieprijs is een factor die de goudprijs mee onder druk zet, want als gevolg van de duurdere olie durven de beleggers weer meer risico’s te nemen.

De situatie in China is een ander paar mouwen. De kapitaalvlucht uit dat land lijkt maar moeilijk onder controle te krijgen, zodat de Chinese overheid nu maatregelen overweegt om de import van goud aan banden te leggen. Volgens de Financial Times zou de Chinese overheid in dat verband trouwens al bepaalde voorschriften opgelegd hebben. China is nog steeds de belangrijkste consument van goud.

Moeten we het vertrouwen in goud en de andere edelmetalen nu opzeggen? Als we Jim Wyckoff, senior technische analist bij Kitco, mogen geloven is dat zeker niet het geval. Ondanks het feit dat de goudprijs een dieptepunt voor de afgelopen 10 maanden bereikte, laat de chart nog steeds toe om een nieuwe stijgingsfase te voorspellen. Wyckoff denkt dat we sneller dan verwacht nieuwe recordkoersen op de goudmarkt te zien zullen krijgen.

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.