Hoe kunnen we de daling van de goudprijs verklaren?


Aan de vooravond van Thanksgiving Day was het weer zo ver: de goudprijs nam op de Comex een flinke duik. Inmiddels werd het niveau van 1200 dollar per troy ounce naar beneden doorbroken, met als gevolg dat veel technische analisten moord en brand zijn gaan schreeuwen over de edelmetalen. Daarbij werd nadrukkelijk verwezen naar het feit dat zilver in een berenmarkt is beland, gegeven het feit dat de zilverprijs met meer dan 20% is gedaald.

Als één van de factoren waarom goud zo zwak op koers ligt, werd verwezen naar wat zich in India afspeelde. Daar kreeg de regering Modi het lumineuze idee om de grote bankbiljetten uit circulatie te halen, een beslissing die een enorme turbulentie veroorzaakte. Bij wijze van spreken kwam het land economisch tot stilstand. Alle Indiërs lieten zich door de maatregel compleet verrassen.

Meteen deed het gerucht de ronde dat als volgende maatregel een verbod op de import van goud zou overwogen worden. Dat zou een kleine ramp zijn voor de goudmarkt, want India importeert elk jaar 700 ton goud. Hoe geloofwaardig is dit gerucht? Weinig geloofwaardig, zo dunkt ons. En mocht het toch waar zijn: de Indiërs staan bekend als geduchte goudsmokkelaars. Het lijkt dus onwaarschijnlijk dat goudverkopen compleet zouden instorten.

Hoe kunnen we de daling van de goudprijs dan verklaren? Eens te meer moet verwezen worden naar het onderscheid tussen papieren en fysiek goud. Het is de papieren goudprijs die op de Comex een stevige duik nam, dit als gevolg van het opduiken van een ongelimiteerde verkooporder met een waarde van enkele miljarden dollars. De vraag naar fysiek goud blijft echter onverminderd groot. Het manipuleren van de goudprijs zal vroeg of laat op een muur botsen, waarna de come-back van het goud onvermijdelijk wordt. We maken ons dus weinig zorgen over de goudmarkt.

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.