Wie zal Banco di Monte Paschi redden?


Het vertrek van Matteo Renzi als Italiaans premier heeft de problemen van het land natuurlijk niet opgelost. Economisch is het land een puinhoop, de Italiaanse economie heeft dringend behoefte aan hervormingen. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt de achterstand van het land op de ‘betere’ landen in de eurozone steeds groter. Daarom is het belangrijk dat de Italianen zo snel mogelijk een nieuwe regering op de been kunnen brengen. Waarbij zelfs een come-back van Renzi als eerste minister niet valt uit te sluiten.

Maar inmiddels moet er een oplossing gevonden worden voor een nog dringender probleem, namelijk dat van de Italiaanse banken. Want met name bij de derde Italiaanse banken staat het water inmiddels al tot aan de lippen. Wie zal Banco di Monte Paschi redden? Wie het weet, mag het zeggen. Vorige week werd er veel over en weer geschoven, maar veranderde er per saldo weinig of niets.

Rome heeft inmiddels aan de Europese Centrale Bank meer uitstel gevraagd voor de redding van Monte Paschi. Daarbij schuwt Rome zelfs chantage niet, want de belangen die op het spel staan zijn dan ook groot. Een bail in is voorlopig uitgesloten omdat de Italianen zich in een machtsvacuüm bevinden, zodat het scenario van een bail out opnieuw op tafel is komen te liggen. Het probleem is dat Europa van een dergelijke oplossing niets wil weten. En ook geen uitstel wil geven. De tijd begint dus stilaan te dringen.

Veel enthousiasme voor een bail in is er anderzijds in Italië niet, want in dat geval zouden de obligatiehouders opgezadeld worden met de rekening voor het redden van de banken. En toevallig zijn heel wat particuliere beleggers eigenaar van die obligaties. Wanneer zij de kop van jut worden, zal de anti-politiek in Italië nog aan kracht winnen. Stapsgewijs zakt het land af in de richting van een crisis die zich vervolgens in ijltempo naar de rest van Europa kan verspreiden.

Waarom Goud Kopen
Waarom Zilver Kopen
Waarom fysiek

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.