FED kan zichzelf flink in de voet snijden




De Amerikaanse centrale bank is van plan om haar basisrente dit jaar nog minstens 3x te verhogen, zo heeft Janet Yellen al uitgebazuind aan iedereen die het wil horen. In december 2015 en december 2016 werden de twee eerste renteverhogingen doorgevoerd, met de nodige tussenruimte om het effect van de ingrepen af te wachten. Behoudens onverwachte omstandigheden mag nog dit jaar een nieuwe renteverhoging worden verwacht.

Maar die onverwachte omstandigheden zouden wel eens sneller dan verwacht kunnen opduiken, want de economie in de Verenigde Staten zou wel eens veel minder sterk kunnen zijn dan Yellen en haar aanhang geloven. Dat blijkt uit de publicatie van de Empire Manufacturing Index voor de maanden november en december. Die index was namelijk zwakker dan verwacht. Maar erger nog was dat stagflatie om de hoek lijkt te loeren.

De VS lopen namelijk het gevaar geconfronteerd te worden met aantrekkende inflatie op een moment dat de economie stopt met groeien. Integendeel zelfs, de economische groei zou kunnen vertragen of zelfs stilvallen. Dat zou betekenen dat de FED aan de zijlijn moet toekijken. Janet Yellen heeft nog niet van zich laten horen, maar een andere belangrijke vrouw in de centrale bank heeft wel al een duidelijke waarschuwing afgevuurd.

Gouverneur Lael Brainard van de FED waarschuwt met name voor een factor waar Yellen mogelijk nog geen rekening mee heeft gehouden: de kostprijs van de maatregelen die Trump wil aankondigen om de economische groei te stimuleren. Die kunnen de inflatie druk in een stroomversnelling brengen, met als gevolg dat Yellen plots de strijd tegen de inflatie zal moeten aanbinden. En in die strijd kan ze hogere rentevoeten missen als kiespijn. Dat de inflatievrees onderhuids wel degelijk aanwezig is, wordt aangetoond door de stijging van de goudprijs in de afgelopen dagen.

Gouden munten kopen - Meer dan alleen goud
Zilveren munten kopen - Hoogste potentieel
Zeg nooit zomaar goudbaar tegen een Heraeus goudbaar

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.