Fysieke goudmarkt zal papieren goudmarkt een fikse neus zetten




De meeste beleggers zijn zich niet bewust van het feit dat er niet één maar wel twee goudmarkten bestaan. De eerste is de fysieke goudmarkt, de markt waar goud in zijn fysieke vorm tegen geld wordt verhandeld. En dan is er de papieren goudmarkt, waar wordt gehandeld in allerlei afgeleide producten. Op deze markt wordt goud verhandeld in de vorm van futures, maar ook in de vorm van andere derivaten.

Het vreemde van de zaak is dat de papieren goudmarkt veel groter is dan de fysieke, waar ieder normale mens het omgekeerde zou hebben verwacht. Eén van de vervelende gevolgen daarvan is dat er heel veel lucht in de goudmarkt omgaat. Futures (om het maar bij deze termijncontracten te houden) worden verhandeld zonder dat er ook maar één van de betrokken partijen ook maar één gram goud te zien krijgt.

Omdat er veel meer papieren goud wordt verhandeld, is de markt in deze vorm van het edelmetaal dan ook richtinggevend. De goudprijs wordt met andere woorden ‘gemaakt’ op de papieren en niet op de fysieke markt. Nog een merkwaardig feit: de papieren goudmarkt situeert zich vooral in de westerse wereld. De Aziaten weten wel beter: zij geven de voorkeur aan fysiek goud want dan hebben ze wel degelijk iets tastbaars in handen.

Wie zal op termijn de bovenhand halen? De fysieke goudmarkt zal de papieren goudmarkt een fikse neus zetten, zo gelooft John Hathaway van de Tocqueville Funds. Hathaway denkt dat de slag uiteindelijk alleen kan worden gewonnen door het ‘echte’ goud. De strijd tussen beiden zal moeiteloos door het fysiek goud gewonnen worden, want de papieren markt is volgens hem niets meer dan een reus op lemen voeten. Wanneer de fysieke markt de bovenhand haalt, kan de goudprijs exploderen. En dat zal volgens Hathaway niet zo heel lang meer op zich laten wachten.

Waar goud kopen
Hoe goud kopen
Wanneer goud kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.