Tijdbom van 52.000 miljard USD onder Amerikaanse schulden tikt steeds luider



Janet Yellen, gouverneur van de Amerikaanse centrale bank, is met vuur aan het spelen wanneer we haar monetaire politiek analyseren. Ze is geobsedeerd als een konijn voor een lichtbak over de noodzaak van een normalisering van de rentevoeten, zonder zich af te vragen of de economie in de Verenigde Staten wel klaar is om te leren leven met duurder geld. Want Yellen heeft met één zaak geen rekening gehouden.

De tijdbom van 52.000 miljard USD onder Amerikaanse schulden tikt steeds luider. De FED zou dit jaar de rente maar liefst 3x willen verhogen, waarbij de overheid uiteindelijk meer zal moeten betalen voor de schulden die ze aangaat. Bovendien is er nog een factor waar geen rekening mee wordt gehouden. De dollar staat op een piek voor de afgelopen 13 maanden en zal met de steun van hogere rentevoeten nog verder doorstijgen.

De dure dollar zet op de eerste plaats de Amerikaanse bedrijfsresultaten onder druk, want de bedrijven uit de VS realiseren 47% van de omzet uit het buitenland. Daardoor dreigt de groei van het Amerikaanse BBP te stokken, maar krijgen ook de obligatiemarkten met problemen af te rekenen. En dat is nog maar het topje van de ijsberg, want uiteindelijk zijn er meer nadelen dan voordelen verbonden aan een sterke dollar.

Het aankondigen van 3 extra renteverhogingen op het moment dat de dollar al sterk hoger staat, komt overeen met het toedienen van een extra dosis alcohol aan iemand die al een flink stuk in zijn voeten heeft. De sterke dollar zal veel schade aanrichten, maar de grootste schade zal opgetekend worden in de schuldenpositie van de VS. Het schuldenprobleem zal simpelweg onhoudbaar worden, zo eenvoudig liggen de zaken.





Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.