De dollar is overgewaardeerd ten opzichte van eender welke wereldmunt




Op de valutamarkten doet de dollar het nog steeds goed, waarbij volgens sommige analisten de euro regelrecht op pariteit met de dollar afstevent. Dat betekent dat de dollar in waarde zal stijgen tot één dollar evenveel waard is als één euro. Wat voor de Europese eenheidsmunt een serieuze klap zou betekenen. Maar de vraag moet eigenlijk gesteld worden hoe sterk de fundamenten onder de dollar zijn.

Een belangrijke barometer daarvoor is de Big Mac Index, die in september 1986 voor het eerst werd gepubliceerd. In theorie zou de prijs voor het bekendste product van McDonald’s in Kaïro even duur moeten zijn als in Toronto, Rio de Janeiro of Djakarta. In de praktijk is dat echter niet het geval, er zijn opvallend grote verschillen tussen de landen onderling. Zo is de Big Mac in Zwitserland 3x duurder als in Mexico.

Er zijn uiteraard grote economische verschillen tussen Mexico en Zwitserland, maar die verschillen zijn onvoldoende groot om een dergelijk verschil aan te geven. Dat verschil betekent dus ook dat de Zwitserse frank overgewaardeerd is ten opzichte van de Mexicaanse peso. Op deze manier kan de Big Mac Index gebruikt worden om aan te geven welke valuta’s te duur zijn en welke te goedkoop.

En wat blijkt: de dollar is overgewaardeerd ten opzichte van eender welke wereldmunt en nog geen klein beetje ook. Er is zelfs sprake van een zeepbel en dat al gedurende meer dan 2 jaar. De dollar bevindt zich momenteel op een piekkoers voor de afgelopen 12 jaar en een correctie in de koers kan bijzonder pijnlijk zijn. Alternatieven voor de dollar zijn bovendien zeldzaam, want andere belangrijke wereldvaluta’s hebben ook geen sterke fundamentals. Daarom krijgen de beleggers het advies om een toevlucht te zoeken bij het enige echte geld, meer bepaald edelmetalen zoals goud en zilver.

Wanneer goud kopen
Waarom goud kopen
Waarom zilver kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.