Fransen houden van verrassingen en de Frexit zou wel eens de volgende kunnen zijn




Het minste wat men kan zeggen is dat de aanloop van de Franse verkiezingen een allesbehalve saai verloop heeft gekend. Eén presidentskandidaat moest met lood in de schoenen bekennen dat hij zijn vrouw aan een goedbetaald baantje had geholpen, een andere probeert met de moed van de wanhoop te ontkennen dat hij een buitenechtelijke relatie met een man heeft gehad. Iedereen vraagt zich inmiddels af wat de volgende affaire zal zijn.

De Fransen houden van verrassingen en de Frexit zou wel eens de volgende kunnen zijn. Want inmiddels heeft Marine Le Pen van het Front Nationale duidelijk gemaakt dat in geval ze wordt verkozen tot president zowel het lidmaatschap van de NATO als dat van de Europese Unie op losse schroeven zal zetten. En daarmee zou de verkiezing van Le Pen wel eens de prelude tot het uiteenvallen van Europa kunnen worden.

In normale omstandigheden zijn de kansen klein dat Le Pen de verkiezingen kan winnen, maar men weet maar nooit. Holger Schmieding, chief economist bij Berenberg, is van mening dat op de eerste plaats Emannuel Macron van centrum-links profiteert van de hele heisa rond François Fillon en zijn al dan niet werklustige vrouw. Maar wanneer Macron zichzelf ook vast rijdt in leugenachtige verklaringen (iets waar de Fransen trouwens bijzonder goed in zijn) ligt de weg naar het presidentschap voor Marine Le Pen wijd open.

En dan komt dus het scenario van de Frexit dichterbij en dat zou wel eens oude demonen kunnen wakker maken. Duitsland en Frankrijk zijn in het verleden al meermaals onderling slaags geraakt en ditmaal zou een handelsoorlog tot de mogelijkheden kunnen behoren. Kit Juckes, global head of FX strategy bij Société Générale, verwacht dat de euro in eerste instantie het kind van de rekening zal worden. Met Trump in het Witte Huis vormt de dollar geen veilige vluchthaven, zodat de beleggers zich via goud, zilver en de andere edelmetalen zullen moeten afdekken tegen de risico’s verbonden aan zo’n Frexit. De goudprijs profiteerde in de afgelopen dagen overigens opnieuw van de toegenomen onzekerheid aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.

Klik hier voor gratis advies omtrent fysiek goud en zilver
Waar goud en zilver kopen in u buurt
Numismatische gouden en zilveren munten

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.