Goudmarkt trekt zich niets aan van wat Janet Yellen vertelt




De Amerikaanse Federal Reserve Bank lijkt zich op te maken voor een nieuwe verhoging van de basisrente in maart. Maar de financiële markten zijn er allebehalve zeker van dat de FED de rente op de FED funds opnieuw zal verhogen. De kans op zo’n scenario is volgens de futures maar 18%. Of met andere woorden: de kans is groot dat de Amerikaanse centrale bank het poeder nog geruime tijd droog zal houden.

Zelfs de kansen op een renteverhoging in de maand mei worden op slechts 56% ingeschat. Juli doet het beter, met een slaagpercentage van 75. Gouverneur van de FED Janet Yellen heeft voor dit jaar 3 renteverhogingen in het vooruitzicht gesteld, maar het is allesbehalve zeker dat ze die ook daadwerkelijk mag aankondigen. De minste economische verzwakking kan namelijk de pret komen drukken.

Ook de goudmarkt trekt zich niets aan van wat Janet Yellen vertelt. In principe zijn hogere rentevoeten een stevige rem voor een stijging van de goudprijs. Hogere rentevoeten ondersteunen namelijk de dollarkoers en een stijging van de dollar luidt normaal een zwakkere periode in voor het goud. Daar valt echter ditmaal niet veel van te merken. Maria Smirnova, portfolio manager bij Sprott Asset Management, gelooft dat het goud in de komende maanden verder kan stijgen. En dat heeft dan weer alles te maken met de grote vraag naar veiligheid in onzekere tijden.

Die vraag vertaalt zich onder andere in een grote belangstelling voor exchange traded funds of ETF’s. Die vraag overtrof in 2016 die van de centrale banken en dat voor de eerste keer sinds 2010. Chris Gaffney, president of world markets bij EverBank, ziet de goudprijs op korte termijn doorstijgen naar 1300 dollar. Wat er daarna gebeurt, zal afhangen van de (politieke) situatie. De verkiezing van Marine Le Pen zou de goudprijs door het plafond kunnen jagen.

Wanneer goud kopen
Waarom goud kopen
Waarom zilver kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.