Rentevoeten kunnen door het plafond vliegen…en de goudprijs zal stijgen




De Amerikaanse centrale bank is aan een gevaarlijk spelletje begonnen, namelijk het normaliseren van de rentevoeten. Janet Yellen van de FED heeft min of meer beloofd dat ze de basisrente dit jaar 3x verhogen. Ze zal haar woord moeten houden, zo niet dreigt verlies aan geloofwaardigheid. Maar Yellen zou wel eens sneller dan verwacht het rentewapen moeten bovenhalen, want er is een oude vijand opnieuw opgedoken.

En dat is meer bepaald de inflatie. De prijs van de industriële grondstoffen is in de afgelopen weken beginnen te stijgen en dat heeft uiteraard alles te maken met de plannen van Donald Trump om de Amerikaanse economie een krachtige zuurstofinjectie te geven. Dat is uiteraard een nobel streven, maar de nieuwe regeringsploeg heeft makkelijkheidshalve het inflatiegevaar blijkbaar over het hoofd gezien.

De zogenaamde"Global Inflation Surprise Index" toont namelijk aan dat de inflatie in alle stilte aan een sterke opmars bezig is, op een moment dat ook de consumentenprijzen aan het stijgen zijn. Deze index wordt opgesteld door het economenteam van Citigroup en vergelijkt kort samengevat de huidige cijfers over de consumentenprijzen met de marktverwachtingen. Onder nul zijn de data beneden de verwachtingen, boven nul liggen ze er boven.

In december is de "Global Inflation Surprise Index" positief geworden. Dat betekent met andere woorden dat de inflatie wereldwijd hoger is dan verwacht. En dat is niet nieuw, want het is sinds begin 2012 niet meer gebeurd. De globale inflatie stijgt met andere woorden dus sneller dan verwacht. De FED zal niet werkloos toezien wanneer de inflatie uit de hand loopt en haar rentevoeten tijdig verhogen. Zo zouden de rentevoeten echter door het plafond vliegen, want het vervelende aan inflatie is dat ze moeilijk te beteugelen valt. Wie de inflatie niet vertrouwt, kan dus beter wat goud, zilver of andere edelmetalen achter de hand houden.

Klik hier voor gratis advies omtrent fysiek goud en zilver
Waar goud en zilver kopen in u buurt
Numismatische gouden en zilveren munten

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.