De waarschuwing van Satyajit Das: we hebben onze eigen toekomst opgesoupeerd




Hoe levensvatbaar is ons financieel systeem? Als we de bekende columnist Satyajit Das mogen geloven is die levensvatbaarheid stilaan nihil geworden. Al onze onmiddellijke levensbehoeften zijn in meer of mindere mate afhankelijk van een financieel systeem dat gebouwd is op complete fictie. We leven namelijk in een systeem van fractional reserve banking, wat betekent dat het aangaan van schulden de oplossing voor alles en nog wat lijkt.

De waarschuwing van Satyajit Das liegt er dan ook niet om: we hebben onze eigen toekomst opgesoupeerd door alsmaar meer schulden op te stapelen. Het huidige financieel systeem droeg vanaf het prille begin de kiemen van de eigen ondergang met zich mee. Iedereen heeft echter gedaan alsof de neus bloedde, in de hoop dat het allemaal op één of andere manier in orde zou komen. Een deus ex machina is er echter niet gekomen.

Das is van mening dat er sinds de subprimecrisis niets wezenlijks is veranderd, integendeel zelfs. De centrale banken hebben de rentevoeten door de vloer laten zakken, met als gevolg dat er nog meer schulden gemaakt werden. Daarbij wordt makkelijkheidshalve over het hoofd gezien dat die schulden ooit terugbetaald moeten worden. De rekening wordt echter zonder blikken of blozen doorgeschoven naar de volgende generatie, die de rotzooi maar moeten opruimen.

McKinsey Global Institute is van mening dat onze overheden en centrale banken door financial engineering er in geslaagd zijn om de problemen zo diep mogelijk weg te moffelen. Die problemen zijn echter niet verdwenen, ze kunnen als een boemerang op een bepaald moment opnieuw in ons gezicht ontploffen. Het zotste voorbeeld van de make up campagne zijn de beurskoersen die maar zijn blijven stijgen alsof we in de beste van alle werelden leven. Vroeg of laat zal het allemaal mis lopen, aldus Das en dan zitten we met de gebakken peren.

Contactaanvraag
Informatieavond Goud & Zilver
Fysiek Goud & Zilver

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.