Goudprijs stoort zich niet het minst aan de Amerikaanse renteverhoging




Zoals verwacht heeft de Amerikaanse centrale bank haar basisrente met een kwart procent verhoogd. De rente op de Fed funds, de rente op korte termijn in de Verenigde Staten, situeert zich nu in een vork tussen 0,75% en 1%. Bovendien sprak gouverneur Janet Yellen van de FED de wens uit die basisrente in de loop van dit jaar nog eens 2x met een kwart procent te willen verhogen. Wanneer dit scenario doorgang vindt, zou die rente op het einde van dit jaar dus in een range van 1,25% tot 1,50% staan.

Tot verbazing van velen werd de renteverhoging op de goudmarkt goed onthaald. De goudprijs steeg in reactie met meer dan 2% tot opnieuw boven 1200 dollar per troy ounce, in haar spoor ook de zilverprijs meetrekkend. In principe profiteert de dollar van een rentestijging en is een hogere koers voor de ‘greenback’ in principe dus slecht nieuws voor de edelmetalen. De vraag is zodoende waarom het goud in reactie op het bericht over de renteverhoging toch is gestegen.

Ross Norman, chief executive officer bij Sharps Pixley, toonde zich niet verbaasd over de snelle klim van de goudprijs. “It is a case of ‘sell the rumor (of a rate hike), buy the fact’,” zo stelde hij (verkoop op het gerucht, koop op het feit). Norman keek naar het verleden en stelde vast dat de goudprijs vreemd genoeg in de periode na een rentestijging meestal steeg, vaak zelfs met een dubbelcijferig percentage.

In de weken voorafgaande aan de meeting van het Federal Open Market Committee (FOMC) had de goudprijs voortdurend onder druk gestaan, onder andere als gevolg van het feit dat veel beleggers short waren gegaan op het goud. Short covering was dus één van de redenen waarom de goudprijs steeg nadat de renteverhoging officieel was aangekondigd. Brien Lundin, uitgever van de Gold Newsletter, ziet nog meer potentieel voor de edelmetalen beschikbaar, gezien het feit dat de inflatie onmiskenbaar aan een opmars bezig is. Ook zal de FED haar basisrente blijven verhogen.

Volledige reeks lunar haan
Oude gouden en zilveren munten
Waarom goud kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.