Griekenland houdt de goudprijs voorlopig in het zadel




De spanningen rond Griekenland zijn opnieuw hoog opgelopen, waarbij het land eens te meer aan de rand van de afgrond dreigt te bengelen. Alles draait natuurlijk weer om de externe financiering die de Grieken moeten krijgen en om de voorwaarden die daaraan verbonden zijn. Athene denkt dat aan die voorwaarden is voldaan, maar daar is de troïka (bestaande uit het IMF, de Europese Unie en de Europese Centrale Bank) het niet mee eens.

De verwijten rollen over en weer, waarbij de Grieken Europa er van beschuldigt hun land te willen leegzuigen. Anderzijds verwijten de leden van de troïka de Grieken dat ze zich nog altijd spilzuchtig blijven opstellen. Alsof dat alles nog niet genoeg is, zitten de leden van de troïka onderling ook nog eens op een andere golflengte. Het IMF stelt zich daarbij een stuk makkelijker op dan de Europeanen wat het beoogde overschot op de Griekse begroting betreft.

Inmiddels heeft de Griekse bevolking er helemaal tabak van, ze betrouwt niets of niemand meer. En dat vertaalt zich in een vlucht uit de banken. In januari zijn de deposito’s op de banken voor de tweede maand op rij gedaald. Op maandbasis was er sprake van een daling met 1,34%, in totaal hebben de Griekse huisgezinnen en bedrijven nog 119,75 miljard euro op hun deposito’s staan. Dat is het laagste bedrag sinds november 2001.

Of met andere woorden: de Grieken betrouwen het zaakje niet meer, ze vrezen dat er vroeg of laat een bail in inclusief het aanslaan van het spaargeld zal plaatsvinden. En dus vluchten ze massaal richting veiligheid, onder andere in de vorm van goud, zilver, platina en andere edelmetalen. Griekenland houdt de goudprijs voorlopig in het zadel, in combinatie met de aanhoudende politieke onzekerheid in een aantal landen met het oog op de komende verkiezingen. Dat er wel degelijk sprake is van onderliggende vrees, blijkt ook het feit dat er ook in de richting Schatz (de Duitse staatsobligatie met een looptijd van 2 jaar) wordt gevlucht.

Waarom fysiek goud & zilver kopen
Collectie munten
Terugkeer Goudstandaard

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.