Is goud ondergewaardeerd of overgewaardeerd? Het antwoord op die vraag ligt voor de hand




Is goud ondergewaardeerd of overgewaardeerd? De vraag stellen is misschien makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Want als puntje bij paaltje komt, is er geen echte benchmark voorhanden waar de goudmarkt aan weerspiegeld kan worden. En dus vallen bewegingen in de goudprijs vaak moeilijk te verklaren. De jongste jaren is er heel wat onderzoek gebeurd omtrent de factoren die de gang van zaken op de markt voor edelmetalen bepalen.

Claude Erb, een voormalige commodities manager bij fondsenbeheerder TCW Group, kwam tot de conclusie dat de correlatie tussen goud en inflatie minder voor de hand liggend is dan door sommigen wordt aangenomen. De ratio tussen goud en consumentenprijzen in de Verenigde Staten schommelde in de loop van de jaren tussen een bodem op 1,50 en een piek op 8,70. De correlatie tussen beiden kan met andere woorden schommelen naargelang van de omstandigheden.

Drie professoren (Scott Baker van Northwestern University, Nick Bloom van Stanford University en Steven Davis van de University of Chicago) hebben zich eveneens verdiept in de materie, meer bepaald door de creatie van een aantal Economic Policy Uncertainty of EPU indices die de correlatie tussen de goudprijs en de geopolitieke onzekerheid weergeven. Die correlatie blijkt er inderdaad te zijn.

Vandaag zijn we in een omgeving beland dat alle indicatoren aangeven dat goud inderdaad ondergewaardeerd is en nog geen kleintje ook. De Duitse inflatie is toegenomen tot 2,20% en de trend is nog altijd stijgend. Ook de rest van de wereld zal met meer inflatie geconfronteerd worden en dat op een moment dat de geopolitieke onzekerheid de hoogst mogelijke toppen scheert. Alle indicatoren wijzen dus in de richting van een scherpe stijging van de inflatie in de komende maanden, met alle gevolgen vandien. Het bezit van goud, zilver, platina en alle andere edelmetalen kan dan ook alleen maar van harte aanbevolen worden.

Contactaanvraag
Informatieavond Goud & Zilver
Fysiek Goud & Zilver

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.