Nieuwe studie bevestigt rol van edelmetalen als veilige vluchthavens




De meeste beleggers weten weliswaar dat goud, zilver, platina en de andere edelmetalen een veilige vluchthaven bieden in onzekere tijden bieden, maar als puntje bij paaltje komt blijkt dat in hun portefeuille nauwelijks plaats is geruimd voor iets anders dan aandelen en obligaties. De reden daarvoor werd ons aangereikt door Warren Buffett: goud & co brengen geen rendement of dividend op, dus kan er beter een brede boog omheen gemaakt worden.

Maar inmiddels is er een nieuwe studie verschenen die zwart op wit aantoont dat de rol van de edelmetalen als veilige vluchthaven niet mag onderschat worden. Twee Ierse onderzoekers publiceerden die studie onder de titel "Reassessing the Role of Precious Metals as Safe Havens – What Colour Is Your Haven and Why?". De conclusie is duidelijk: edelmetalen versterken het gevoel van veiligheid als de paniek op de financiële markten toeslaat.

De reden moet volgens beide Ieren gezocht worden bij het feit dat de goudmarkt op een eigen koerskompas vaart. De goudprijs laat zich met andere woorden niet van de wijs brengen in turbulente markten en dit vanwege het feit dat er geen enkele correlatie is met andere activaklassen. Dat is niet het geval wanneer het goed gaat op de beurs en de obligatiemarkten, maar ook niet als het daar minder goed gaat.

En precies daarom mag de rol van goud als veilige vluchthaven niet onderschat worden. Zo wordt onder meer verwezen naar de periode 2007-2008 toen de globale financiële markten een zware crisis beleefden. Van juni 2007, toen de crisis uitbrak, tot maart 2009, toen de bodem werd bereikt, daalden de beurskoersen wereldwijd met meer 50%. De S&P 500 verloor over deze periode zelfs 55%. In dezelfde periode steeg de goudprijs van 670 naar 938 dollar, of een stijging met ongeveer 40%. Deze percentages spreken boekdelen: goud en de andere edelmetalen zijn een absolute must ter beveiliging van de portefeuille. Laat daar dus geen misverstanden meer over bestaan.

Volledige reeks lunar haan
Oude gouden en zilveren munten
Waarom goud kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.