Robert Shiller maakt zich grote zorgen over de beurskoersen




Robert Shiller is een gerespecteerde Amerikaanse econoom, vooral bekend om zijn studies over de Amerikaanse vastgoedmarkt. De meeste beleggers zullen wel eens gehoord hebben van de Shiller Case Home Price Index, die algemeen wordt beschouwd als de benchmark index voor de evolutie van de Amerikaanse vastgoedprijzen. Shiller is dan ook een econoom die regelmatig opduikt in de media om zijn gedacht te geven over van alles en nog wat.

En ja, ook over de financiële markten zegt hij ongezouten zijn mening. Robert Shiller maakt zich grote zorgen over de beurskoersen en dat is niet de eerste keer dat hij dat doet. In 2000 waarschuwde hij ook meermaals over de hoge waarderingen op de beurs en we weten allemaal wat er daarna is gebeurd. De internethype eindigde in wat nu bekend staat als de dot-com zeepbel, met bloederige verliezen voor de beleggers tot gevolg.

In een interview met Bloomberg verklaarde Shiller zich vooral zorgen te maken over de S&P 500’s cyclically-adjusted price-earnings ratio. Deze geeft namelijk aan dat aandelen nu bijna even duur geprijsd staan als aan de vooravond van de grote crash van 1929. Donald Trump praat weliswaar over een nieuwe geest die over de Verenigde Staten waait, maar Shiller zou eerst graag zien wat die nieuwe geest concreet met zich meebrengt.

Hij krijgt in ieder geval steun van Nicholas Bloom, econoom aan Stanford University, die verwijst naar het vreemd ontbreken van volatiliteit op de beurs van Wall Street. Hij is het met Shiller eens dat aandelen momenteel zwaar overgewaardeerd zijn en dat de belegger de beurs maar beter kunnen mijden. Obligaties zijn vanwege een eveneens hoge waardering geen valabel alternatief, zodat in deze onzekere tijden goud, zilver, platina (samengevat: de edelmetalen) weer als veilige vluchthavens in het vizier komen.

Volledige reeks lunar haan
Oude gouden en zilveren munten
Waarom goud kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.