Volgende Amerikaanse crisis zal rond de pensioenproblematiek draaien




De grote crisis van 2007-2008 ligt inmiddels al een tijdje achter ons, ver genoeg in ieder geval om een terugblik te kunnen doen. Naar de verantwoordelijken voor die crisis moet niet lang worden gezocht: het roekeloze gedrag van de banken heef het financieel systeem toen aan de rand van de afgrond gebracht. Inderdaad, we hebben het dan over de subprimecrisis, de problemen met woonkredieten van archislechte kwaliteit.

De geschiedenis herhaalt zich misschien niet noodzakelijk op dezelfde manier. De volgende Amerikaanse crisis zal er ongetwijfeld komen, maar ze zal niet rond woonkredieten maar wel rond de pensioenproblematiek draaien. Dat is alleszins de mening van Jeff Reeves, columnist van Marketwatch. Die stelt namelijk vast dat de sneeuwbal van de pensioenen in snel tempo aan het rollen is gegaan.

De pensioencrisis komt er op neer dat zowel de staat als de pensioenfondsen niet in staat zullen zijn om aan hun verplichtingen tegemoet te komen. Momenteel is het pensioen van bijna 1 miljoen Amerikanen in gevaar en dat aantal groeit nog steeds aan. Een voorbeeld die de ernst van het probleem aantoont, is Zuid-Carolina. Eén op negen inwoners van deze staat dreigt zijn pensioen te verliezen, waarbij vooral de situatie voor de mijnwerkers dramatisch dreigt te worden.

In principe zijn de Amerikaanse pensioenen gegarandeerd, er bestaat namelijk een organisatie als de Pension Benefit Guaranty Corporation (PBGC). Een oplossing voor de problemen kan dit fonds echter niet bieden, want de uitkering die het geeft bedraagt maar een fractie van het gegarandeerd pensioen. Wanneer de pensioencrisis in volle hevigheid losbarst, kan deze het Amerikaans financieel systeem in een mum van tijd ondersteboven gooien. Waarna een wereldwijde crisis onvermijdelijk zal worden.

Contactaanvraag
Informatieavond Goud & Zilver
Fysiek Goud & Zilver

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.