Amerikaanse economie dondert in sneltreinvaart naar omlaag




De Amerikaanse overheid kan het maar niet nalaten om de loftrompet te steken over haar economische verwezenlijkingen. Als we Washington mogen geloven, leven we economisch in de beste van alle werelden en dat op een moment dat Donald Trump zijn maatregelen ter versterking van de economie nog moet aankondigen. Maar inmiddels zijn er in de façade een paar barsten opgedoken die steeds groter dreigen te worden.

De Amerikaanse economie dondert in sneltreinvaart naar omlaag, zo mag op basis van deze barsten aangenomen worden. Op de eerste plaats is er een zware crisis begonnen in de distributiesector, in zoverre dat er in de Verenigde Staten al van een ‘retail apocalypse’ wordt gesproken. Distributiegroepen zoals Sears, JC Penney en Macy’s hebben al honderden winkels gesloten en nog honderden zullen waarschijnlijk volgen. Volgens insiders zou 1/3de van de Amerikaanse winkels met sluiting bedreigd zijn.

Ethan Harris, hoofdeconoom van Bank of America, vestigt de aandacht op nog een ander fenomeen, namelijk dat het aantal kredieten in het Commercial and Industrial Segment op een onrustwekkende manier daalt. Het tempo van die daling evenaart zelfs dat van de financiële crisis. Volgens Harrris kan hieruit afgeleid worden dat het economisch herstel in de Verenigde Staten na de verkiezing van Donald Trump tot nieuwe president niet meer dan een tijdelijke opleving is geweest. Vorige week daalden de toegestane kredieten in het C&I segment met 2,80% en dat was de sterkste daling in meer dan een decennium.

Harris was duidelijk verrast door de daling, die hij signaleerde in een rapport getiteld "Is soft the new hard data?". Hij koppelde ze aan de tegenvallende werkloosheidscijfers voor de maand maart en aan de scherpe terugval op de Amerikaanse automarkt. Het is volgens Harris nog wat vroeg om al voluit aan de alarmbel te trekken, maar voorzichtigheid is toch in ieder geval geboden. Het valt namelijk niet uit te sluiten dat de Amerikaanse economie in sneltreinvaart op de terugweg is en dat er vervolgens een zware crisis zit aan te komen.

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.