Bill Gross windt er geen doekjes om: overal rondom ons zijn zeepbellen




In het verleden is er meermaals gewaarschuwd voor de zeepbellen die overal rondom ons geblazen worden. Het verhaal is inmiddels welbekend: de centrale banken hebben het financieel systeem bij wijze van spreken verzopen in zeepbellen, in zoverre dat niets nog is wat het lijkt. De beleggers zijn deze verhalen inmiddels een beetje beu, want tot de verwachte instorting van de koersen van aandelen en obligaties is het nog altijd niet gekomen. Maar dat zegt niets, want het gevaar van overwaardering blijft als een zwaard van Damocles boven de financiële markten hangen.

Ogenschijnlijk is er niets aan de hand: zowel de beurzen als de obligatiemarkten hebben de Amerikaanse renteverhogingen moeiteloos verteerd, in zoverre dat het lijkt alsof niets of niemand hen nog kan deren. De Dow Jones houdt rustig stand boven het niveau van 20.000 punten, hoewel in de afgelopen weken een rustpauze werd ingelast. Op de obligatiemarkten is al evenmin een vuiltje aan de lucht. Van waarschuwingen over bubbles ligt niemand nog wakker.

Maar nochtans is iemand met recht van spreken nu op zijn beurt komen waarschuwen dat er toch wel iets grondig mis is. Het betreft niemand minder dan Bill Gross, de voormalige ‘bond king’ die als hoofdeconoom van PIMCO wereldwijd aanzien verwierf. Bill Gross windt er geen doekjes om: overal rondom ons zijn zeepbellen en geen kleintjes ook. In de beurskoersen zit veel te veel hoop verwerkt, in de obligatiemarkten veel te veel economische groei.

Kortom zijn de koersen van zowat alles en nog wat opgeblazen tot niveaus die alleen gerechtvaardigd zouden zijn door een krachtige economische groei. Waarvan momenteel geen sprake is, ondanks alle beloften gedaan door Donald Trump over het stimuleren van de Amerikaanse economie. Maar hoge economische groei en de productiviteit die daarmee samenhangt, zijn echo’s van een ver verleden waar niets van overblijft. Gross laat het aan de beleggers zelf over om de conclusies te trekken uit zijn betoog. Maar die conclusies kunnen maar één richting uitgaan: koop zo snel mogelijk goud, want de situatie dreigt volledig uit de hand te lopen.

Collectie munten
Zilveren kilomunten
Waarom Goud kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.