Goud is op kwartaalbasis met 8% gestegen




Maart was niet zo’n goede maand voor de edelmetalen. De goudprijs sloot vorige maand per saldo lager, maar dat kon niet beletten dat het goud een goed eerste kwartaal achter de rug heeft. Op kwartaalbasis steeg de goudprijs met 8%. Adrian Ash, hoofd van de research bij BullionVault, is van mening dat vooral de volatiliteit op andere markten in het voordeel van de goudmarkt heeft gespeeld.

Ash merkte op dat het eerste kwartaal van elk jaar meestal wel een voltreffer is voor de edelmetalen. De goudprijs steeg namelijk in 8 van de 10 jaar, tenminste wanneer diezelfde goudprijs in dollars wordt bekeken. Een aantal factoren ondersteun het goud en de politieke onzekerheden in een aantal landen horen daar zeker bij. Daarnaast stimuleren het Lunar New Year in China en het komende Diwali festival in India de vraag naar goud.

Daarnaast is er ook het feit dat de inflatie geleidelijk aan weer stijgt, voor het eerst in bijna 5 jaar werd het objectief van de FED wat de inflatie betreft bereikt. De Amerikaanse centrale bank mikt namelijk op een inflatieniveau in de buurt van 2%. De inflatiedreiging wordt ook nog eens versterkt door de prijsstijgingen bij een aantal metalen. Zo is de belangrijke koperprijs in de eerste drie maanden van dit jaar met 5,70% gestegen.

Bij de andere edelmetalen waren de prestaties vergelijkbaar met die van het goud. De zilverprijs steeg tussen 1 januari en 31 december met 13,50%. Palladium, een edelmetalen dat de meeste beleggers niet echt volgen, kon zelfs een stijging met 16,80% laten optekenen. Bij platina bleef de winst echter beperkt tot slechts 5%. Bij de ETF’s onderscheidde vooral de iShares Silver Trust SLV zich in positieve zin met een stijging van meer dan 14% in het voorbije kwartaal.

Collectie munten
Zilveren kilomunten
Waarom Goud kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.