Inflatie kan het begin van het einde voor Europa inluiden




Dat we moeilijke tijden beleven, staat als een paal boven water. Zelfs ervaren economen moeten toegeven dat ze nog nauwelijks nog iets begrijpen van wat er rondom ons gebeurt. Het hele speelveld is veranderd en dat is uiteraard de schuld van de centrale banken. Die hebben de wereld met gratis geld overspoeld en die strategie dreigt nu als een boemerang terug te keren in het gezicht van de centrale bankiers.

Jarenlang hebben deze de waarschuwing genegeerd dat hun monetaire politiek grote risico’s inhield, meer bepaald wat betreft inflatie en zelfs hyperinflatie. De economen met een inflatieboodschap werden echter geruime tijd uitgelachen, want in plaats van met inflatie werd het economische landschap met deflatie geconfronteerd. De wetten van de economie waren veranderd, zo luidde de reactie, en inflatie was iets uit een ander tijdvak.

Maar dat blijkt toch niet het geval te zijn, want de afgelopen maanden was er overal sprake van een come back van de inflatie. Zelfs in Europa, toch het hoofdkwartier van de deflatoire krachten, is die inflatie in opmars. Dat geldt voor zowat alle Europese landen. Sinds het midden van 2016 vertonen de prijzen opnieuw een stijgende trend, in zoverre zelfs dat in Duitsland het inflatieniveau boven de Europese doelstelling van 2% ligt.

In principe wordt van een centrale bank verwacht dat ze haar basisrente verhoogt wanneer er inflatieniveau opduikt. Maar hier knelt precies het schoentje. Waar een land als Duitsland een rentestijging moeiteloos zou kunnen verteren, is dat in veel mindere mate het geval voor Spanje. Om nog maar te zwijgen van Portugal en Griekenland. De inflatie kan zodoende de splijtzwam worden die het einde van de Europese gedacht inluidt.

Collectie munten
Zilveren kilomunten
Waarom Goud kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.