Schuldenprobleem neemt steeds verontrustendere vormen aan




We leven in een wereld gebaseerd op een systeem van fractional reserve banking, een wereld waarin een belangrijke rol is weggelegd voor schulden. Inmiddels is aangaan van schulden de normaalste zaak in de wereld geworden, niemand ligt er nog wakker van. En dus blijven ze zich opstapelen. Daarbij is het opvallend dat de toename van de schulden in de afgelopen jaar voor een belangrijk deel op rekening van de emerging markets mag geschreven worden.

Ook daar weten ze inmiddels dus van wanten. Volgens een rapport van het International Institute of Finance is de totaal uitstaande globale schuld opgelopen tot 215.000 miljard dollar. Daarvan is 70.000 miljard dollar aangegaan tijdens het afgelopen decennium, waarvan 40.000 miljard dollar door de groeilanden. Die groeilanden zijn dus in snel tempo hun achterstand ten opzichte van het westen op het vlak van schulden aan het goedmaken. Veel hoeven ze daar niet voor te doen, gewoon het voorbeeld van het westen volgen volstaat.

“Eye-watering rise in debt levels”, zo luidt de titel van het rapport uitgegeven door het IIF. De economen van deze instelling maken zich inderdaad in toenemende mate zorgen over het schuldenprobleem, dat in het kader van de renteverhogingen in de Verenigde Staten steeds meer verontrustende vormen aanneemt. Het probleem is namelijk dat veel groeilanden schulden in dollars zijn aangegaan. En dat nog steeds blijven doen.

Dat betekent dat ze meer rente zullen moeten betalen wanneer de Amerikaanse centrale bank haar basisrente verder blijft verhogen. En laat dat nu net zijn wat Janet Yellen van de FED van plan is. Het IIF maakt zich vooral zorgen over de snelle toename van de bedrijfskredieten in landen als China, Turkije en Saoedi-Arabië. Wanneer het misloopt met het schuldenprobleem, zal dit wereld in een diepe crisis storten. We zullen dan de rekening moeten betalen voor jarenlang op geleend geld te hebben geleefd.

Collectie munten
Zilveren kilomunten
Waarom Goud kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.