India krijgt steun van de WGC voor oprichting van een eigen goudmarkt




De Indiase regering werkt samen met de World Gold Council (WGC) aan de oprichting van een eigen goudmarkt. Het betreft een zogenaamde Spot Exchange, een markt dus waar ook in fysiek goud kan gehandeld worden. Dergelijke markt staat in schril contrast met de COMEX in New York, waar de papieren markt (futures of termijncontracten) hoogtij viert. Hetzelfde geldt trouwens voor de Londen Bullion Market.

Het streven van India voor een eigen goudmarkt is in feite de logica zelf. Het land is na China de grootste consument van goud en er vloeit veel geld naar het buitenland omdat in India zelf niet in goud kan worden gehandeld. P.R. Somasundaram, managing director voor de WGC in India, kondigde bovendien nog andere initiatieven aan om de goudhandel in India te bevorderen. Met dat doel voor ogen werd zelfs een speciale werkgroep opgericht.

Het plan voor een eigen goudmarkt kan nog op heel wat weerstand stuiten, want de goudhandel wordt tot dusver gereglementeerd door de deelstaten en niet door de centrale overheid. Voor de concrete uitwerking zijn een aantal praktische zaken noodzakelijk, waaronder de bouw van kluizen (vaults). Somasundaram beklemtoonde dat de nieuwe markt zodra die er is wel degelijk zal afwijken van gelijkaardige initiatieven.

De goudmarkten over heel de wereld hebben nood aan vernieuwing en ook bijvoorbeeld op de London Metal Exchange wordt aan nieuwe projecten gewerkt. Met een groep banken wordt gewerkt aan het opstarten van de handel in futurescontracten. Vanaf juli zal de in Londen futureshandel in goud en zilver mogelijk zijn, vanaf volgend jaar wordt ook die in platina en palladium opgestart. Bedoeling is om uiteindelijk te komen tot een zo eerlijk mogelijke prijsvorming bij de edelmetalen.

Gratis Zilveren munt
Zilveren munten
Gouden munten

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.